Compania Apple va organiza astazi o teleconferinta, in cadrul careia CEO al grupului, Tim Cook si directorul financiar, Peter Oppenheimer, vor dezvalui strategia de distribuire a fondului financiar de care dispune firma, evaluat la aproximativ 100 de miliarde de dolari.


Potrivit ultimelor rezultate financiare, Apple detine aproape 97,6 miliarde de dolari in numerar si titluri. Conducerea Apple a fost de nenumarate ori intrebata ce intentii are compania vizavi de acesti bani.

Printre posibilele variante a fost evocata fie varsarea de dividende catre actionari, fie o rascumparare de actiuni – operatiune care, de regula, provoaca o crestere a cotatiilor – fie achizitia unor jucatori din acest domeniu si aflati in stare de criza.

Ultima data, Apple a platit dividende actionarilor sai in 1995, inainte de revenirea lui Steve Jobs la conducerea firmei si pana la prezentarea actualelor vedete ale producatorului american de gadgeturi, iPod, iPhone si iPad.

Tim Cook a recunoscut in repetate randuri ca Apple dispune de mai mult numerar decat are nevoie pentru activitatea operationala si ca are de gand sa dispuna de acest bani in interesul actionarilor.

In prezent, Apple a cucerit statutul de cea mai scumpa companie din lume, capitalizarea ei cifrandu-se la aproape 546 miliarde de dolari. Saptamana trecuta, dupa intrarea in vanzarea a noului iPad3, actiunile intreprinderii au trecut pragul de 600 de dolari la bursa din New York.