Conflictele pe tema utilizarii diferitelor brevete se multiplica. Chemata in ajutor, justitia nu pare solutia cautata. Ca tare, companiile Apple si Cisco au cerut revizuirea mecanismului care reglementeaza acordarea de licente pentru brevete.


Nu exista saptamana fara ca intreprinderile din domeniul inaltelor tehnologii sa nu ofere spectacolul unor noi plangeri pentru violarea dreptului de folosire a brevetelor sau pentru a solicita retragerea din comert a unor produse.

Miercurea trecuta, gigantul american Apple a atacat Samsung, cerand justitiei americane sa interzica vanzarea smartphone-ului Galaxy Nexus fabricat de grupul sud-corean in Statele Unite. Actiune care a accentutat animozitatea dintre cei doi rivali, in litigiu in peste 10 tari si cu peste 25 de proceduri in derulare. O confruntare la care se adauga bataliile dintrre Motorola si Apple, HTC si Apple, Google si Oracle, Microsoft si Motorola,etc.

Este nevoie de ani pentru ca aceste conflicte sa ajunga la o final amiabil. Si nimic nu anunta vremuri mai bune: dupa ce a cumparat Motorola cu cele 17.000 de brevete, Google a achizionat alte 200 de la IBM, intr-un fel de intrecere cu Apple, care a preluat 6.000 de brevete de la operatorul Nortel.

Impasul in care s-a ajuns a inceput sa deranjeze anumiti actori, pentru care actualul cadru juridic nu pare capabil sa puna capat suficient de repede disputelor. Ca atare, Apple a cerut Institutului euroepan al normelor in telecomunicatii (ETSI) sa revada un unul dintre mecanismele fundamentale ale proprietatii intelectuale: licenta FRAND („fair, reasonable and non-discriminatory”).

Apple, care a intrat in telefonie in 2007, este acuzat de Samsung si Motorola – detinatori de brevete initiale – ca utilizeaza brevetele sale fara a cere licenta FRAND. Fals, afirma compania americana, sustinand ca, dimpotriva, concurentii lui au lansat oferte inechitabile si prea scumpe, care nu reprezinta cacacteristici FRAND.

Apple a facut primul pas in normalizarea situatiei. Cisco, mare detinator de brevete pentru 3G a adresat ETSI aceesi rugaminte de revizuire a licentelor FRAND si pentru a pune capat conflictelor. Microsoft a dat, la randul lui, de inteles ca este dispus sa adere la aceasta miscare. ETSI nu si-a expus inca pozitia.