Grupul american Apple a anuntat ca, in urmatorii trei ani, va cheltui 45 miliarde de dolari din rezerva de numerar de aproape 100 de miliarde, pe dividende si actiuni.


Dividende si rascumparare de actiuni sunt cele doua optiuni finale retinute de Apple pentru a consuma o parte din fondul sau de cash, de aproape 100 de miliarde de dolari.

Intr-un comunicat, firma cu simbolul marului a anuntat ca a decis sa acorde actionarilor sai, pentru prima data din 1995, dividende trimestriale in valoare de 2,65 dolari/titlu, ceea ce inseamna 9,89 miliarde de dolari pe an.

In plus, consiliul de administratie a companiei a dat unda verde operatiunii de rascumparare de actiune, in valoare totala de 10 miliarde de dolari si care va debuta in 2013, cu o derulare pe trei ani.

Acest anunt survine la cateva zile de la lansarea spre comercializare a ultimei variante, a treia, a tabletei iPad. „Am avut vanzari record in week end si suntem optimisti”, a declarat patronul Apple, Tim Cook, jusficand optiunea sa in favoarea varsarii de dividende. „Activam pe piata foarte vasta, in plina crestere si inovam intr-un ritm fenomenal”, a spus Cook.

Predecesorul lui, celebrul Steve Jobs, decedat in octombrie anul trecut, s-a opus acestei politici. De altfel, numeroase grupuri din sectorul tehnologiilor avansate refuza sa acorde dividende, estimand ca este in interesul tuturor sa pastreze banii intr-un sector care trebuie sa fie in masura sa inventeze in permanenta ceva nou.