Apple a calculat la 2,5 miliarde de dolari valoarea daunelor pe care vrea să le obţină de la Samsung într-un proces cu juraţi referitor la încălcarea unor patente, care va începe săptămâna următoare în Statele Unite.


Suma este bazată pe drepturile de proprietate intelectuală, calculate pe unitate, pe care Apple consideră că ar trebui să le primească de la Samsung, potrivit portalului CNET. Pe ansamblu, suma de 2,5 miliarde de dolari acoperă atât designul cât şi tehnologia, însă partea de design constituie cea mai mare parte a pretenţiilor Apple. 

Disputa dintre cei mai mari doi producători de smartphone-uri a început odată cu iniţierea de către Apple a unui proces împotriva Samsung într-un tribunal din California, în care a acuzat că grupul sud-coreean a copiat iPad şi iPhone pentru propria linie de dispozitive Galaxy. Samsung a răspuns rapid prin contraprocese în diverse ţări.

În pofida eforturilor judecătoarei Lucy Koh de a convinge cele două părţi să se înţeleagă în afara instanţei, un armistiţiu pare puţin probabil în acest moment. Procesul este programat să înceapă la 30 iulie într-un tribunal federal din San Jose, California.

Samsung a depăşit recent Apple şi a devenit cel mai mare producător de smartphone-uri din lume. Juraţii vor trebui să decidă dacă Samsung a ajuns cinstit pe prima poziţie, sau, conform Apple, trişând prin copierea design-ului iPad şi iPhone. Astfel de procese într companii, cu rezultate greu de anticipat, sunt de obicei evitate chiar şi de cei mai îndârjiţi adversari, notează cotidianul Wall Street Journal.

Pentru companiile de dimensiunile Apple şi Samsung, procesele cu juraţi pot fi foarte riscante. Cei 10 juraţi din acest caz, din care cei mai mulţi vor fi oameni obişnuiţi cu puţine cunoştinţe legate de software şi patente, vor avea puterea de a decide nu numai cine are dreptate, dar şi valoarea despăgubirilor.

O înţelegere de ultim moment pare puţin probabilă. Mai multe runde de negocieri nu au condus la niciun rezultat, iar de la declanşarea primului proces, în urmă cu 15 luni, cele două companii s-au luptat aproape în orice privinţă, de la proceduri la ce afirmaţii ale defunctului cofondator Apple, Steve Jobs, pot fi invocate de fiecare din cele două părţi în instanţă. Situaţia este complicată de faptul că Apple este cel mai mare client al divziei de componente a Samsung, care fabrică cipuri şi ecrane pentru smarphone-uri şi tablete.