Guvernul analizeaza posibilitatea deblocarii a catorva sute de posturi din administratia locala. Potrivit unui document citat de agentiile de presa, sunt vizate 698 de posturi unice vacante in prezent. Dintre acestea 291 vor fi destinate func­tio­narilor publici, iar 398 personalului contractual. Sursele citate arata ca majoritatea posturilor vizate sunt in localitati conduse de primari PDL. In urma cu o luna, peste 300 de posturi din administratia publica locala au fost deblocate, cu aceeasi regula.

Angajarile in sistem sunt oficial blocate si in acest an, putand fi efectuate doar cu regula ,,un nou angajat la sapte posturi eliberate”. La inceputul lunii martie, Cabinetul Boc a adoptat o ordonanta de urgenta prin care stabileste ca autoritatile locale pot face angajari pe posturi unice „in cazuri temeinic justificate” si doar cu avizul Executivului. „Guver­nul a dat posibilitatea autoritatilor locale care au angajati putini si care, din aceasta cauza, intampina dificultati in desfasurarea activitatii, sa poata face angajari pe posturile unice. La nivel national se va pastra totusi regula potrivit careia la sapte persoane care pleaca din sistemul bugetar, se poate angaja una singura”, explica, la momentul respectiv, Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al guvernului. Potri­vit acesteia, „post unic inseamna, pe de o parte, acel post ale carui atributii, prin continutul si natura lor, nu pot fi preluate de alt angajat sau, pe de alta parte, daca avem un compartiment care are numai posturi vacante, un post va fi considerat unic si va putea fi ocupat”. Din textul OUG reiese ca prevederile nu sunt valabile pentru posturile din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, dar si ca masurile propuse se aplica cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate pentru anul 2011.


Rectificare bugetara in luna august


Prima rectificare bugetara din acest an va fi aprobata la inceputul sau la mijlocul lunii august, a anuntat vineri ministrul Sanatatii. Potrivit unor surse oficiale, redistribuirea fondurilor catre ministere va avea loc dupa negocierile cu FMI din cadrul acordului stand-by de tip preventiv, cand vor fi cunoscute exact si datele financiare ale semestrului I. O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se va afla la Bucuresti in perioada 20 iulie-1 august pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv si a modului in care au fost indeplinite tintele stabilite pentru prima jumatate a acestui an.