Într-un raport de peste 1.000 de pagini, USADA (Agenţia Americană Anti-Doping) îl încolţeşte din nou pe Lance Armstrong, cel care a renunţat, în vară, la toate cele 7 titluri obţinute în Tour de France.


Mai mult de 1.000 de pagini numără dosarul de dopaj în care fostul ciclist Lance Armstrong este acuzat de USADA, care a înaintat documentul Uniunea Cicliştilor Internaţionali, Agenţiei Mondiale Anti-Doping şi Federaţiei Internaţionale de Triatlon.

De 7 ori câ
ştigător al Turului Franţei, cu US Postal, Lance Armstrong “a introdus programul de dopaj cel mai avansat, cel mai profesionist şi mai eficient văzut vreodată în sport”, se precizează, adăugându-se: “Unele dintre dovezile pe care le-am inclus, cum ar fi facturi, e-mail-uri, date ştiinţifice şi rezultate ale testelor de laborator arată posesia, utilizarea, precum şi redistribuirea de substanţe de dopaj de către Lance Armstrong”.

USADA confirmă adevărul dureros despre afacerile frauduloase ale US Postal Service, “o echipa care a primit zeci de milioane de dolari de la contribuabilii americani”.

Pentru a ajunge la această concluzie, USADA a folosit declaraţiile sub jurământ a 26 de persoane, inclusiv 15 piloţi, dintre care 11 foşti colegi de echipă: Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Johnatan Vaughters şi David Zabriskie -, care au explicat, uneori în detaliu, modul în care US Postal a dominat lumea ciclismului prin dopaj.

Pentru șeful USADA, Travis Tygart, dovezile indică faptul că “tăcerea a fost ruptă” şi că “a fost nevoie de curajul imens al ciclistilor US Postal şi al altora, să vină şi spună adevărul. “Nu este uşor să recunoşti greşelile şi să accepţi pedeapsa pentru ele”, a mai adăugat. “Dar ceea ce au făcut ei au făcut pentru sportul lor şi pentru ciclistii tineri care au speranţa că îşi pot realiza visurile, fără a recurge la astfel de practici”, mai spune şeful USADA.

În luna iunie, 2012, USADA a început procedura împotriva sportivului american, acuzându-l că s-a dopat în perioada 1996-2011, interzicându-i pe viaţă participarea în competiţiile de ciclism.

Lance Armstrong continuă să-şi sus
ţină nevinovăţia. Pe site-ul său, spune că a fost victima unui demers “părtinitor şi a unui proces judiciar nedrept", susţinând că "nu a existat nicio dovadă fizică de a sprijini aceste acuzaţii odioase”.