AT&T, al doilea jucator pe piata ame­ri­cana a serviciilor mobile, este criticat pentru performantele slabe ale retelei si ar castiga, prin preluarea T-Mobile USA, acces la capa­citati importante de extin­de­re si acoperire a cererii de servicii video si de date, tot mai mare odata cu adoptarea la scara larga a smartphone-ului. Deutsche Telekom scapa astfel de o operatiune a carei profitabilitate este pe o panta descendenta si castiga lichiditati importante, pe care le poate folosi pentru plata datoriilor si rascumpararea acti­unilor. Grupul german ramane insa expus pe piata americana, deoarece va obtine de ase­menea, potrivit acordului, 8% din acti­unile AT&T, devenind cel mai mare actionar al grupului.

Cota de piata a AT&T va creste prin aceasta tranzactie de la 32% la 43%, respectiv de la 96 de milioane de clienti la 130 de milioane. Actualul lider de piata, Verizon Wireless, controlat de Verion Communi­cations si Vodafone, are o cota de piata de 34,5%.

Numarul 3 pe piata, Sprint Nextel, a purtat negocieri pentru a fuziona cu T-Mo­­bile USA, care insa au esuat. Divizia ame­ricana a Deutsche Telekom este al patrulea operator de servicii mobile din Statele Unite. Sprint Nextel, care va fi nevoita sa concureze cu doi rivali mult mai mari si mai puternici, s-a plans autoritatilor americane ca fuziu­nea AT&T - T-Mobile USA va rasturna dra­matic echilibrul industriei wireless, dominata de acum inainte de cei doi giganti care vor controla aproape 80% din piata.

Autoritatile pentru concurenta din Statele Unite vor ancheta riguros tranzactia, pentru a se asigura ca facturile clientilor nu vor fi afectate in urma fuziunii.

AT&T anticipeaza insa ca va incheia tranzactia in urmatoarele 12 luni si a aratat ca grupul este pregatit sa renunte la unele active daca autoritatile vor impune o astfel de masura.