Camera Deputatilor a adoptat azi o propunere legislativa initiata de presedintele comisiei de industrii, Iulian Iancu, prin care se interzice exportul de gaze naturale. Actul normativ loveste din plin cea mai mare companie de petrol si gaze din Romania, Petrom.


Proiectul modifica Legea gazelor din 2004 si stipuleaza ca gazele naturale din productia interna vor fi valorificate doar pe piata interna cu exceptia cazului in care productia de gaze depaseste consumul intern pe o perioada de minim doi ani consecutivi. Mentionarea acestui interval de doi ani face practic imposibil exportul pentru ca Romania este dependenta de peste 30 de ani de gazul rusesc. Inainte de declansarea crizei economice, o treime din gazul consumat in tara provenea de la Gazprom. Pe perioada crizei, ponderea a scazut la 15% insa in ultimul timp se remarca o tendinta de crestere, iar in aceasta luna vom avea de a face cu un boom al importului, fiind estimata o pondere de 46% din consum.

Petrom, cel mai mare producator din tara, alaturi de compania de stat Romgaz, si-a manifestat in mai multe randuri intentia de a vinde peste granita gazele naturale produse in tara pe motiv ca scoate un pret triplu si ca banii incasati vor fi utilizati pentru investitii in explorare si exploatare. In acest moment din punct de vedere fizic exportul nu este posibil intrucat conducta Szeged-Arad functioneaza doar din directia Ungaria spre Romania dar in perioada urmatoare va fi functionala si pe sens invers.

Decizia deputatilor ar putea declansa procedura de infringement impotriva Romaniei pentru ca blocarea accesului companiilor producatoare de gaze pe piata comunitara se bate cap in cap cu asa numitul "Al treilea pachet pe energie" elaborat de autoritatile de la Bruxelles si care vizeaza crearea unei piete unica de energie. De altfel, Romania a fost recent taxata pe motiv ca asigura monopolul Gazprom pe transportul gazului natural pe conductele transfrontaliere ce strabat Romania.  

Totodata, actul normativ adoptat de deputati vine in contradictie cu intelegerea pe care Guvernul Romaniei a facut-o cu FMI in ceea ce priveste acceptarea exporturilor.