Tragedia de luni de la Maternitatea Giulesti nu a fost un motiv pentru ca ministrul Sanatatii Attila Cseke sa-si dea demisia, preferand sa cau­te vinovatii in alta parte.  Acesta i-a solicitat primarului general al Capitalei Sorin Oprescu sa demita intreaga conducere a Maternitatii Giulesti. In replica, vice­pri­marul Capitalei, Victor Iovici, a declarat ca „inca de ieri (marti - n.r.) am luat in calcul de­mi­terea echipei manageriale de la Ma­ter­ni­tatea Giu­lesti, insa exista un contract incheiat cu Mi­nis­terul Sanatatii, institutie abilitata pentru demi­tere”. Totodata, Attila Cseke a precizat ca „m-am gandit la demisie, dar atat timp cat Ma­ter­­ni­tatea Giulesti nu mai este subor­do­nata MS din anul 2008, ci PMB, cred ca altcineva trebuie sa-si dea demisia”. Aflat la Hamburg, primarul general al Capitalei, So­rin Oprescu, a declarat pentru „Finan­cia­rul” ca „dincolo de faptul ca ministrul Sa­na­ta­tii a inghitit pana acum toate hotararile abe­rante ale acestui guvern, singurul lucru bun pe care l-a de­ma­rat a fost programul de descen­tra­li­zare a spitalelor, dar si acela schioa­pata vizi­bil”. Primarul Capitalei a tinut sa punc­teze, la randu-i, ca institutia abilitata pen­tru a demite conducerea Maternitatii Giulesti este Minis­te­rul Sanatatii. Potrivit informatiilor furnizate de Primaria Capitalei la inchiderea editiei, conducerea Maternitatii Giulesti a fost suspendata, fiind numit un director interimar.               

Despre declaratiile ministrului Attila Cseke, dar si despre tragedia de la Giulesti, Sorin Oprescu a tinut sa sublinieze ca „am luat act de solicitarea ministrului Cseke pri­vind demiterea conducerii de la Mater­ni­ta­tea Giulesti si voi actiona in con­se­cinta, dar doar dupa ce analiza ins­pectorilor PMB si raportul anchetei vor fi finalizate. Cu siguranta ca vinovatii aces­tei tragedii vor plati cu varf si indesat, dar nimic nu va putea repara disparitia nou-nascutilor si durerea din sufletul parin­ti­lor lor”. Totodata, primarul general pre­cizeaza ca „sa nu uitam ca de-a lungul celor 20 de ani de la revolutie, in sistemul sanitar s-au luat numai decizii aberante care au condus la colapsarea intregului mediu medical, iar prin actualele masuri ale Cabinetului Boc asistam practic la ingroparea Sanatatii romanesti”. In ceea ce priveste decizia Executivului fata de despagubirile ce vor fi alocate familiilor victimelor de la Maternitatea Giulesti, Attila Cseke a aratat ca „familiile indoliate vor primi un ajutor de 5.000 de lei fiecare, iar in cazul celor ale caror nou-nascuti au suferit vatamari corporale, arsuri, acest ajutor va fi de 3.000 de lei“. La randul sau, Sorin Oprescu a declarat ca „PMB, va aloca un fond suplimentar celui oferit de guvern, pentru familiile victimelor“. Oprescu a subliniat faptul ca „in toata aceas­ta perioada neagra am fost in lega­tura permanenta cu inspectorii din PMB, cu medici si directori de spitale si va pot spu­ne ca eu i-am rugat pe medicii isra­elieni sa dea o mana de ajutor acestor vic­ti­me nevinovate. Mai mult, la nivelul pri­mariei am luat decizia si am gasit fon­durile necesare pentru implementarea siste­me­lor antiincendiu in toate unitatile me­di­cale din parohia noastra“.

Maternitatile Capitalei, neincapatoare


Ambulanta Bucuresti a fost solicitata sa dirijeze gravidele spre maternitatile Pantelimon, Filantropia, Elias, Bucur si Caritas dupa ce Spitalul Giulesti a fost inchis, iar SUUB, Polizu si Cantacuzino nu mai pot interna din cauza unor lucrari de reabilitare sau a supraaglomerarii. „Seful sectiei de neonatologie de la Spitalul Cantacuzino, medicul Adrian Craciun, m-a rugat, marti, la ora 19.30, sa il ajut si sa nu mai trimit gravide catre respectiva unitate sanitara, intrucat au 44 de locuri si deja 75 de paciente, multe internate in subsolul cladirii. In aceste conditii, am anuntat la dispecerat ca orice nastere sa fie dirijata catre spitalele Pantelimon, Elias, Bucur si Caritas“, a declarat mana­gerul Serviciului de Am­bu­lan­ta Bucuresti - Ilfov (SABIF), Alis Grasu. Ea a adau­gat ca, din pacate, si Spitalul Uni­versitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) a anuntat ca nu mai poate interna gravide si, de ase­menea, nici Spitalul Polizu. Potri­vit subsecre­tarului de stat Raed Arafat, la Ma­ternitatea Polizu sunt lucrari de rea­bilitare. Pe de alta parte, medici din spital au semnalat faptul ca toata condu­cerea Maternitatii Polizu ar fi in concediu si de aceea nu se mai fac internari. Mai mult, angajati ai Maternitatii Polizu sustin ca in fiecare vara conducerea spitalului pleaca in vacanta si de aceea sunt reduse inter­narile. Incepand din aceasta saptamana, in toate spitalele vor fi verificate insta­la­tiile electrice, electronice, de gaze naturale si oxigen, precum si procedurile de baza in cazul incendiilor.

Sistem medical,  in moarte clinica


Datoriile MS depasesc in prezent 1,5 miliarde de lei, peste 850 de milioane de lei fiind doar arieratele spiatalelor pana la 31 martie. Datoriile farmaciilor catre distribuitorii de medicamente (compensate si gratuite) sar pragul sumei de 150 mil. euro, iar activitatea medicala este blocata de lipsa fondurilor. Taierea cu 25% a salariilor si conditiile precare de munca sunt principalele cauze care anul acesta vor ridica numarul medicilor emigranti la peste 10.000.