Chiar daca pare greu de crezut, in gunoi se poate gasi aur, iar colectarea gunoaielor poate deveni, la propriu, un business de aur. Asta pentru ca producţia globală a electronicelor şi a echipamentelor electrice necesită investiţii în aur şi argint, în valoare totală de peste 21 de miliarde de dolari anual, deşi mai puţin de 15% din aceste metale sunt recuperate şi valorificate după ce electronicele sunt aruncate la gunoi.


La actuala producţie, 16 miliarde de dolari, echivalentul a 320 de tone de aur şi 5 miliarde de dolari, echivalentul a 7.500 de tone de argint, sunt alocate către tablete media, smartphone-uri, computere şi alte dispozitive, în fiecare an. Cererea de smartphone-uri şi tablete nu se va diminua anul acesta şi nici anul viitor, scrie arstechnica, motiv pentru care cantitatea de aur şi argint folosit la aceste echipamente va creşte.

În consecinţă, toate echipamentele tehnice aruncate şi depozitate la groapa de gunoi valorează, de fapt, o mică avere. Preţul aurului a crescut, în ultima decadă, de la 300 de dolari pentru o uncie, până la 1.500 de dolari pe uncie. Costul altor materiale preţioase, cum ar fi argintul, cuprul şi platina a avansat, de asemenea.

Pe lângă faptul că se pierd foarte mulţi bani din irosirea echipamentelor electronice, pierderile pot fi cuantificate şi din perspectiva umană. Pentru colectarea deşeurilor sunt folosiţi mai ales minori, care devin, astfel, cei mai expuşi la radiaţii şi la alte riscuri implicate de activitatea de colectare necorespunzătoare.

Un raport întocmit de Interpol, în 2009, şi citat de arstechnica.com descrie cum depozitarea şi colectarea deşeurilor poate deveni o afacere extrem de profitabilă. Anumiţi operatori preferă să dezmembreze echipamentele, să extragă toate materiale preţioase şi apoi să arunce din nou piesele. Cu alte cuvinte, aceştia preferă să continue poluarea, decât să recurgă la modalităţi mai costisitoare de colectare a deşeurilor.

Echipamentele electrice şi electronice sunt „echipamentele care funcţionează pe bază de curenţi electrici sau câmpuri electromagnetice şi echipamentele de generare, transport şi de măsurare a acestor curenţi şi câmpuri, incluse în categoriile prevăzute în anexa nr. 1A şi destinate utilizării la o tensiune mai mică sau egală cu 1.000 volţi curent alternativ şi 1.500 volţi curent continuu”.

Dacă această electricitate provine de la o baterie, de la un panou solar, de la un alt echipament sau de la reţeaua electrică contează mai puţin. Mai important este dacă funcţia originară a echipamentului se bazează pe electricitate. Legislaţia include o clasificare în 10 categorii:

1. aparate de uz casnic de mari dimensiuni

2. aparate de uz casnic de mici dimensiuni

3. echipamente informatice şi de telecomunicaţii

4. echipamente de larg consum

5. echipamente de iluminat

6. unelte electrice şi electronice (cu excepţia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni)

7. jucării, echipamente sportive şi de agrement

8. dispozitive medicale (cu excepţia tuturor produselor implantate şi infectate)

9. instrumente de monitorizare şi controld

10. distribuitoare automate

Consultă legislaţia cu privire la deşeurile electronice

Lista operatorilor economici autorizaţi să colecteze deşeuri