Dupa ce a atacat cel mai inalt nivel din ultimele trei luni, incercand sa se apropie de 1.800 de dolari/uncie, piata aurului a cedat brusc sub impactul discursului de ieri al presedintelui Rezervei federale a SUA (Fed), Ben Bernanke.


In numai cateva ore, uncia s-a pravalit de la 1.780 de dolari la 1688 de dolari, cel mai scazut nivel din ultima luna. Cursul s-a redresat ulterior, pentru a se stabiliza la 1.703 dolari/uncie.

Acest recul violent, de aproape 100 de dolari, a fost reactie la estimarile lui Ben Bernanke, patronul Fed, care a creionat un tablou mult mai optimist decat la inceputul lunii februarie a situatiei economice din Statele Unite, scotand in evidenta rapida ameliorare a pietei fortei de munca.

„Asta e! El nu a evocat absolut deloc masuri suplimentare din partea bancii centrale pentru a ajuta economia. Efectul pe piata aurului a fost unul brutal”, a comentat Ross Norman, analist la Sharps Pixley.

Astfel, dolarul s-a apreciat viguros in fata monedei europene, contribuind la prabusirea aurului. In opinia analistilor, aceasta ieftinire nu ar fi avut, probabil, asemenea proportii, daca piata metalelor pretioase nu ar trece printr-o perioada de nesiguranta si incertitudine, stare de spirit generata de scaderea apetitului investitorilor din India si China pentru metalul galben.

Indiferenta manifestata in ultimul timp ce cei mai mari consumatori de aur ai lumii a accelerat, fara indoiala, degringolada de pe piata aurului”, a explicat Caroline Bain, analist la cabinetul londonez EIU. Contextul nu ar fi complet fara conjunctura din zona euro, deloc favorabila cresterii pretului la aur.