Thomson Reuters GFMS a publicat raportul sau pe 2011 privind evolutia aurului. Expertii anticipeaza noi valori ridicate pentru metalul galben.


Anul trecut, aurul a afisat o crestere medie de 28%. In septembrie, dupa ce a atins recordul istoric de 1.921 dolari/uncie, el a pierdut, de-a lungul unei singure sesiuni, 128 de dolari.

In timp ce unii investitori nu cred ca 2012 nu va fi un nou an de ascensiune pentru metalul galben, specialistii de la Thomson Reuters GFMS, structura care urmareste evolutiei pietei acestui metal pretios, sustin contrariul.

„Exista mari sanse ca, spre sfarsitul acestui ani, inceputul lui 2013, pretul metalului galben sa depaseasca 2000 de dolari/uncie”, afirma, in acest sens, Philip Klapwijk. O convingere care se bazeaza pe previziunile privind cererea investitorilor, in special a bancilor centrale. „Va fi o cerere satisfacatoare”, cred analistii institutului mentionat.

Pe termen scurt, precizeaza expertii, pretul aurului nu va suferi modificari majore: criza datoriilor din zona euro, aprecierea dolarului, aversiunea fata de risc pot chiar sa traga cursul in jos. Concluzia: pe primul trimestru al anului, institutul mizeaza pe un pret mediu de 1.640 dolari/uncie.