Parlamentul austriac a votat miercuri seară ratificarea Tratatului de aderare a Croaţiei la Uniunea Europeană (UE), cu un vot cvasiunanim.


Dintre cei 159 de deputaţi prezenţi în Parlament, 152 au votat pentru ratificarea tratatului, iar 7 deputaţi de extremă dreapta au votat împotrivă. Austria a devenit astfel a opta ţară UE care a aprobat aderarea Croaţiei la blocul european. La 23 ianuarie, o majoritate copleşitoare (peste 67% din voturi) a croaţilor a spus "da" aderării statului lor la UE în cadrul unui referendum, pentru ca ţara lor să devină al 28-lea stat membru al UE.

Cele 27 de state membre ale UE trebuie să ratifice tratatul de aderare, aprobând integrarea Croaţiei în blocul european, prevăzută pentru 1 iulie 2013. După Slovenia, în 2004, Croaţia va deveni astfel a doua dintre cele şase foste republici iugoslave care aderă la UE, o perspectivă oferită tuturor statelor din Balcanii occidentali.

UE a autorizat la 29 iunie începerea negocierilor de aderare cu Muntenegru. Serbia a obţinut statutul de stat candidat în martie anul trecut, însă nu a obţinut încă aprobarea pentru începerea negocierilor de aderare, la fel ca şi Macedonia, care a obţinut statutul de candidat din 2005. Totuşi, în pofida recomandărilor favorabile ale Comisiei Europene (CE), Grecia împiedică începerea negocierilor cu Skopje, din cauza diferenţelor cu privire la numele fostei republici iugoslave care, conform Atenei, face parte din patrimoniul său istoric.

La rândul său, Bosnia-Herţegovina, care se confruntă cu dispute politice constante, nu a prezentat încă în faţa Bruxelles-ului o cerere de obţinere a statutului de candidat.