Austria va înregistra deficite publice mai mari decât se aştepta în acest an şi anul viitor, din cauză că economia va înregistra perfomanţe mai slabe decât se preconiza, iar ajutoarele de stat acordate băncilor vor afecta finanţele statului, a anunţat marţi ministrul austriac de finanţe, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Maria Fekter a precizat că, după sprijinul acordat KA Finanz, Volksbanken AG şi Hypo Alpe Adria Bank, Austria ar urma să înregistreze în 2012 un deficit bugetar de 3,1%, peste limita de 3% din PIB prevăzută în tratatele Uniunii Europene. În plus, proiectul de buget pentru 2013 prevede un deficit de 2,3%, peste ţinta de 2,1% stabilită anterior.

Fekter a subliniat că, deşi a ratat ţintele de deficit, Austria este în continuare într-o situaţie mult mai bună decât media din zona euro, unde ar urma să se înregistreze un deficit de 3,2% în 2012 şi unul de 2,9% în 2013.

'Este regretabil că nu vom putea să coborâm sub 3% însă aceasta este situaţia', a declarat Maria Fekter, adăugând că dacă nu ar fi existat ajutoarele de stat acordate băncilor, Austria ar fi înregistrat un deficit public de 2,5% în acest an. Ministrul de Finanţe a estimat că Austria va ajunge la un buget echilibrat în 2016.

Austria a naţionalizat băncile Hypo Alpe Adria şi Kommunalkredit după ce acestea au căzut victimă crizei financiare din 2008/2009. În acest an statul austriac a preluat un pachet de 43% din acţiunile Volksbanken AG. Maria Fekter a informat că bugetul pe 2013 include noi ajutoare de 900 milioane de euro pentru Hypo Alpe-Adria Bank AG.

Agenţiile de rating urmăresc cu atenţie sectorul bancar din Austria, în condiţiile în care băncile austriece sunt principalii creditori din Europa emergentă, pentru a vedea dacă vor avea nevoie de noi ajutoare de stat. În luna ianuarie Standard & Poor's a retras Austriei ratingul 'AAA' iar Moody's a avertizat că ar putea lua o decizie similară în curând.