Autoritatile europene recomanda guvernelor statelor din UE sa sprijine financiar bancile care nu vor trece testele de stres daca acestea nu vor reusi sa atraga pe cont propriu suficient capital de la investitorii privati in termen de sase luni. Propunerea, care se gaseste intr-un document provizoriu al autoritatilor europene, este pregatita pentru a primi marti aprobarea ministrilor Finantelor din Uniunea Europeana, potrivit Reuters.
 
Autoritatea Bancara Europeana va prezenta saptamana viitoare rezultatele testelor de stres efectuate la cele mai mari 91 de banci din UE, incercand sa consolideze increderea investitorilor in sistemul financiar european. Potrivit agentiei de rating Moody’s, 26 din cele 91 de banci nu vor trece testele de stres.
 
Examinarile din acest an au fost promovate de UE drept mai riguroase decat cele de anul trecut, considerate prea indulgente de catre investitori si analisti.
 
Documentul citat de Reuters noteaza ca bancile care vor trece testele, insa la limita, vor fi puse sub atenta urmarire a autoritatilor pentru a semnala din timp eventuale probleme. Aceste institutii de credit vor avea sase luni sa-si consolideze situatia financiara pana la niveluri acceptabile. In cazul in care bancile nu vor reusi sa atraga capital de la investitorii privati, guvernele europene ar trebui sa fie pregatite sa intervina, continua sursa citata.