Ca urmare a unei sesizari a editorilor de ziare, autoritatile italiene antitrust au deschis o investigatie in privinta activitatilor din Italia ale motorului de cautare online Google, pentru a verifica un posibil abuz de pozitie dominanta pe piata, si au perchezitionat sediul din Milano al grupului.
 
Editorii acuza Google Italia ca impiedica alegerea libera a modului de transmitere a informatiilor publicate pe site-urile ziarelor prin intermediul serviciului Google News. Totodata, publicatiile considera ca utilizarea partiala a continutului site-urilor de catre Google News afecteaza negativ capacitatea acestora de a atrage vizitatori si venituri din publicitate.
 
Nu in ultimul rand, Google este acuzat ca exclude automat din rezultatele generate de motorul sau de cautare site-urile care nu sunt de acord cu utilizarea continutului de catre serviciul Google News.
 
Autoritatile italiene au anuntat ca vor verifica "daca un astfel de comportament al Google, posibil ca urmare a predominantei sale incontestabile pe piata cautarilor pe internet, afecteaza piata publicitatii online". In cazul in care va fi gasit vinovat, Google risca o amenda de pana la 10% din cifra de afaceri.