Familia premierului chinez Wen Jiabao, căruia îi place să amintească originile sale modeste, deţine în prezent o avere colosală de cel puţin 2,7 miliarde de dolari, potrivit unei anchete a New York Times, care ar putea crea neplăceri Partidului Comunist Chinez, relatează AFP, citat de Mediafax.

Mama lui Wen era o simplă învăţătoare din nordul Chinei, tatăl lui a crescut porci în timpul campaniilor maoiste de muncă forţată la ţară, aminteşte cotidianul în această anchetă publicată joi. În prezent, în vârstă de 90 de ani, Yang Zhiyun, mama premierului, "nu numai că a ieşit din sărăcie, ci a devenit, în mod incontestabil, bogată", scrie New York Times, care citează în special o investiţie în urmă cu cinci ani în numele lui Yang într-o companie de servicii financiare, în valoare de 120 de milioane de dolari.

"În numeroase cazuri, numele rudelor (lui Wen Jiabao) se ascund în spatele mai multor paravanuri şi vectori de investiţii care implică prieteni, colegi de muncă şi asociaţi", explică publicaţia.

Familia şefului Guvernului deţine interese diverse în bănci, bijuterii, staţiuni turistice, companii de telecomunicaţii şi proiecte de infrastructură, recurgând uneori la entităţi offshore, adaugă el. În multe dintre aceste investiţii, unele dintre puternicele companii de stat chineze joacă un rol preponderent. Deciziile lor depind adeseori de agenţii guvernamentale supervizate de Wen Jiabao.

Fratele lui mai mic, care deţine o companie de tratare a deşeurilor, a beneficiat de peste 30 de milioane de dolari din contracte atribuite de stat, potrivit cotidianului american.

Soţia lui Wen, Zhang Beili, supranumită "regina diamantelor" de New York Times, a făcut avere din pietrele preţioase, un sector reglementat strict de stat. Ascensiunea lui Zhang a cunoscut o accelerare după ce soţul ei a atins culmile cele mai înalte ale puterii.

În ceea ce priveşte singurul fiu al cuplului, Wen Yunsong, acesta a cunoscut un succes fulminant revânzând compania de tehnologie a familiei unui magnat din Hong Kong, apoi înfiinţând o companie de investiţii devenită una dintre cele mai importante din China. Printre asociaţii lui figurează Guvernul din Singapore.

În iunie, agenţia financiară Bloomberg a publicat o anchetă, cenzurată imediat în China, cu privire la bunurile familiei vicepreşedintelui Xi Jinping, viitorul preşedinte chinez care urmează să preia, luna viitoare, conducerea Partidului Comunist. Potrivit acestor dezvăluiri, rudele lui Xi deţin o avere cumulată de câteva sute de milioane de dolari.

Cea mai mare parte a populaţiei chineze este convinsă că nomenclatura comunistă a regimului beneficiază de o viaţă plină de privilegii, într-un climat de impunitate.