Avocatii apreciaza ca aprobarea propunerii PDL ca principalele prevederi ale Ordonantei 50 sa nu se aplice creditelor in derulare ar determina un vid legislativ, avand in vedere ca vechile reglementari au fost deja anulate cand a intrat in vigoare OUG 50, in iunie anul curent.

"Aceasta Ordonanta 50 ce face? Nu numai ca vine sa reglementeze creditele de consum, dar in aceeasi masura abroga o serie de legi anterioare, respectiv Ordonanta 89/2004 privind creditele de consum si, in parte, Ordonanta 190/1999 privind creditele ipotecare. Astfel ca, daca aceasta ordonanta nu s-ar aplica si creditelor aflate in derulare, aceste credite nu ar mai avea pur si simplu reglementare. Pur si simplu, banca ar trebui sa tina cont doar de Codul Civil, ceea ce este de neconceput in secolul XXI", sustine avocatului Silviu Adascalitei. De asemenea, s-ar mai tine cont, intr-o mica masura, de Ordonata 21/92 privind protectia consumatorului si de legea privind clauzele abuzive, a mai specificat Adascalitei, reprezentantul clientilor nemultumiti de la mai multe banci.
PDL a propus, miercuri, la dezbaterea in comisia de specialitate din Camera Deputatilor,  ca princi­palele prevederi ale OUG 50 sa nu se aplice la contractele in deru­lare, masura care a starnit reactii dure si acuze din partea PSD si PNL.

„Pentru contractele in curs de derulare la data intrarii in vigoare a OUG 50, creditorii, la solicitarea clien­tilor, au optiunea, dar nu si obligatia, sa aplice oricare dintre celelalte pre­ve­deri ale ordonantei de urgenta”, se arata in amendamentul PDL. In ceea ce priveste contractele de credi­tare vechi care au fost deja modifi­cate prin acte aditionale, amen­da­men­tul prevede ca aceste schimbari isi vor produce efectele, cu exceptia ca­zului in care creditorul notifica clientul de o alta prevedere.

Gheorghe Gherghina, MFP: Sustinem amendamentul PDL

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Gheroghe Gherghina a sustinut initiativa PDL. "Sustinem (amendamentul - n.r.). A fost o negociere destul de dura pe aceasta tema (cu Fondul Monetar International - n.r.), insa daca vrem sa avem finantare in continuare trebuie sa acceptam ca nu se aplica la stocul de credite de la data intrarii in vigoare a OUG 50", a afirmat miercuri Gherghina.
Reprezentantii BNR au precizat ca ban­ca centrala sustine neaplicarea la cre­ditele in derulare, intrucat preve­de­rile actuale sunt contrare condi­tio­na­litatii asumate in ultima scrisoare de intentie cu FMI.

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, care reprezinta, la randul sau, clienti nemultumiti de aplicarea OUG 50, propunerea PDL de a modifica ordonanta astfel incat sa nu vizeze creditele in derulare este rezultatul unui acord intre stat si trei-patru banci care finanteaza Romania, si nu reprezinta o conditionalitate a FMI.