Administratorul Fondului Proprietatea (FP) a desemnat casa de avocatura White&Case pentru asistenta juridica in procesul listarii secundare a Fondului, potrivit site-ului avocatura.com. Actionarii au aprobat bugetul pentru listarea de la Varsovia, insa arbitrul pietei de capital locale inca nu este de acord cu varianta propusa de catre Fond de a se face legatura indirect intre depozitarul de autohton si cel polonez, printr-o banca custode, 

In paralel cu asistenta White&Case in procesul de listare secundara la Varsovia, consortiul format din cele trei banci de investitii, J.P Morgan si UniCredit Group, in calitate de coordonatori globali comuni, si KBC Securities, in calitate de co-manager, se va ocupa de detaliile tehnice ale listarii. Consortiul, la randul sau, va fi asistat juridic de catre Weil Gotshal&Manges, una dintre cele mai puternice firme de avocatura din lume, si casa de avocatura locala PeliFilip.

Totodata, potrivit sursei citate, actionarii FP au aprobat bugetul pentru listarea secundara la Varsovia si care se ridica, in total, la aproximativ 10,7 milioane de lei, potrivit calculelor managerului FP, Grzegorz Konieczny. Jumatate din aceasta suma, mai exact, 5,4 milioane de lei, se va duce in conturile bancilor de investitii, in timp ce costurile juridice se ridica la aproximativ 2,2 milioane de lei.

Planul listarii, preconizata a avea loc pana la sfarsitul lui 2012, este intampinat cu opozitie de catre arbitrul pietei de capital locale, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). "In acest moment, nu sunt progrese in privinta stabilirii unei legaturi intre cei doi depozitari din Bucuresti si Varsovia. Pentru crearea unei legaturi directe, CNVM ne-a informat ca sunt necesare cateva schimbari in doua reglementari si in regulamentul Depozitarului Central roman. CNVM ne-a informat, in mai 2012, ca va publica proiectele de modificare ale celor doua reglementari, dar acest lucru nu a avut inca loc. Nu am vazut pana acum nici regulamentul revizuit al Depozitarului Central roman. Aceste chestiuni sunt in afara controlului Fondului, dar continuam sa colaboram cu ambele institutii pentru a realiza progrese”, declara Grzegorz Konieczny, pentru avocatura.com.
Acesta subliniaza faptul ca discutiile cu CNVM in privinta conectarii celor doi depozitari au fost initiate de FP in august 2011. Actionarii FP au cautat, la AGA din iunie 2012, variante de conexiune indirecta ai celor doi depozitari, mai exact printr-o banca custode, varianta pe care au si aprobat-o. Insa, CNVM nu agreaza ideea. "Legatura indirecta printr-o banca custode a fost una dintre modalitatile de conectare a depozitarilor sustinuta de FP, dar, cu toate acestea, CNVM a indicat, in cursul discutiilor, ca nu va permite o legatura indirecta”, precizeaza Grzegorz Konieczny. Brokerii sustin ca orice actionar al FP poate cere bancii sale custode, unde isi tine actiunile, sa le puna la dispozitie pe o alta piata.

Temerea BVB

Pentru ca listarea FP la Varsovia este o decizie exclusiv a actionarilor acestuia, brokerii sunt de parere ca este imoral ca aceasta sa fie blocata la Bucuresti. Cu atat mai mult cu cat, in Uniunea Europeana exista practica dublei listari. Nu doar CNVM se opune listarii FP la Varsovia, ci si reprezentantii BVB, care se tem de o scadere dramatica a lichiditatii pietei, in conditiile in care tranzactiile cu actiuni FP asigura jumatate din media zilnica a lichiditatii, de aproximativ 7,6 milioane de euro. Exista, intr-adevar, riscul ca lichiditatea sa scada considerabil, odata cu listarea Fondului la Varsovia, admit brokerii, care se asteapta ca investitorii straini, care detin 45% din actiunile FP, sa se mute pe piata poloneza. In plus, exista si pericolul ca alte companii locale sa se listeze la Varsovia, o piata mult mai mare comparativ cea romaneasca. Daca Bursa din Varsovia are o capitalizare in jur de 150 miliarde de euro, capitalizarea BVB este de circa 16 miliarde de euro.

Actionarii FP sunt hotarati sa listeze Fondul la Varsovia, intrucat l-ar face mai vizibil si mai usor accesibil investitorilor vizati, adica fondurilor poloneze de pensii, fondurilor mutuale, investitorilor internationali dedicati regiunii si investitorilor de benchmark, care nu sunt activi in Romania, dupa cum comenteaza administratorul Fondului, Franklin Templeton.

FP este unul dintre cele mai mari fonduri de investitii din Europa Centrala, cu active nete de 12,5 miliarde de lei, adica 2,81 miliarde de euro, cele mai mari pachete fiind detinute la OMV Petrom, 34,18%, Romgaz, 10,37%, Complexul Energetic Oltenia, 8,6% si Nuclearelectrica, 4%.