Grupul petrolier British Petroleum (BP) a anuntat intrarea intr-o noua faza de dezvoltare a imensului zacamant de gaze naturale Shah Deniz din Azerbaidjan.


Consortiul international Shah Deniz condus de BP a aprobat decizia de incepere a studiilor preliminare din cadrul fazei secunde a programului de dezvoltare a acestui camp de gaze naturale. Este vorba de efectuarea unor studii de inginerie si forare, precum si de finalizarea acordurilro comerciale in cadrul proiectului Shah Deniz II, estimat la 25 miliarde de dolari.

„Suntem incantati sa anuntam un important pas inainte. In ultimii doi ani, am realizat progrese considerabile”, a declarat Rashid Javashir, directorul BP pentru Azerbaidjan, Georgia si Turcia, citat de comunicatul publicat in acest sens.

Lansarea acestei etape cruciale, anuntata astazi la Baku cu prilejul unei intrevederi intre presedintele azer, Ilham Aliev, si directorul general al BP, Robert Dudley, permite consortiului sa-si mentina obiectivul de a incepe exportul de gaze naturale undeva spre sfarsitul anului 2017.

In cursul acestei etape, consortiul Shah Deniz va decide, de asemenea, variantele de transport a carburantului spre Europa, ocolind Rusia. Sunt trei optiuni: proiectul Nabucco sustinut de Comisia Europeana, gazoductul ITGI si conducta transadriatica TAP.

Capacitatea de productie a proiectul Shah Deniz este estimata la 16 miliarde mc de gaze naturale pe an. BP detine 25% din acest proiect, grupul francezTotal este prezent cu 10%, iar societatea norvegiana Statoil cu 10%.