Dispariția așa-zișilor băieți deștepți din energie, în urma denunțării contractelor bilaterale cu Hidroelectrica, a schimbat complet piața de comerț cu electricitate, pentru că toate cele 200 de companii existente pornesc de-acum cu șanse egale. Se impun doar aceia care câștigă licitații pe bursa de energie sau contracte în urma unor concursuri organizate de diferite instituții, firme sau regii autonome deținute de autoritățile locale. Până la proba contrarie, principalul criteriu de impunere în fața concurenței îl reprezintă prețul oferit sau cerut. Prin urmare, conotația negativă de „băiat deștept” prinde acum o nouă formă.


Furtuna declanșată de administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, pe piața de electricitate prin denunțarea unor contracte bilaterale în numai o lună de zile și renegocierea altora i-a trimis în piața liberă pe așa-zișii băieți deștepți din energie: Alpiq, Energy Holding, EFT România sau Euro P.E.C. Învățați cu practica de acordare directă a unor cantități imense de curent la prețuri cu mult sub media pieței, aceștia sunt nevoiți de-acum încolo să joace cu același arme pe care le utilizează și restul participanților de pe piață. Mai exact, trebuie să participe la licitații și să plătească prețul rezultat din cerere și ofertă. Ei se vor bate astfel, de la egal la egal, cu alte companii, care nu au avut acces la energia hidro, cea mai ieftină până acum o lună de zile. Este vorba de noua companie a statului român, Electrica Furnizare, de societatea Tinmar-Ind, firmă deținută de un om de afaceri român, Augustin Oancea, și care a cunoscut cea mai rapidă dezvoltare în ultimii ani, de elvețienii de la Repower, de slovenii de la Gen-I, Trgovanje in Prodaja Elektricne Energije, D.O.O., de bulgarii de la OET – Obedineni Energiini Targovtzi Ood, de firma Transenergo Com, deținută de o familie din București, precum și de multinaționalele CEZ, GDF Suez, E.ON sau Enel.

Statul, pe primul loc


Liderul pieței de comerț cu energie este statul român prin Electrica Furnizare, companie apărută de curând în peisaj, după fuziunea societăților de furnizare ale Electrica Transilvania Nord, Electrica Transilvania Sud și Electrica Muntenia Nord. Client al complexurilor din bazinul Oltenia, în special al celor de la Rovinari și Turceni, noua construcție a realizat în primul an de existență, fără curent hidro, un profit net de 84,5 milioane de lei la o cifră de afaceri de 1,7 miliarde de lei. Compania vinde energie către peste 100 de societăți, iar principalele unități industriale sunt Upetrom Ploiești, Romarm Plopeni, Romaqua Grup, Dedeman, Quadrant AMROQ Beverages, European Drinks, Sticla Turda, Napochim, Terapia Cluj, Sanplast Năsăud etc. Dar greii sunt Oltchim și CFR. „Datorită ăstora doi, Electrica Furnizare e pe primul loc la volumul de vânzări. Însă acești clienți, deși sunt mari, nu sunt convenabili, pentru că nu plătesc la timp. Dar asta se întâmplă când statul vinde la stat”, a declarat Ioan Folescu, fost director general al Electrica.
Paradoxal, lipsa de acces la curentul de la Hidroelectrica s-a dovedit de bun augur în ultimul an pentru traderii mari de energie. „Am avut parte de stabilitate, pentru că nu am depins de seceta care a afectat producția de la Hidroelectrica. Nu am pierdut contracte, așa cum am înțeles că s-a petrecut la companiile care au avut contracte bilaterale”, a declarat pentru Income Magazine George Voicu, director energie în cadrul Tinmar-Ind, companie aflată pe locul doi în topul traderilor din România, peste Energy Holding sau companiile Alpiq, cu o cotă de 6%. Societatea este controlată de Augustin Oancea, un om de afaceri discret din Câmpina, lansat în lumea businessului în sectorul de imobiliare. Pe piața de comerț cu energie electrică a pătruns în 2007, iar cifra de afaceri a crescut de atunci de la 22 milioane de euro la 324,7 milioane de euro în 2011. „Ne-am extins tot timpul portofoliul de clienți și am intrat pe piețele altor țări, precum Bulgaria, Grecia, Serbia, Ungaria, Austria și chiar Germania. Tot businessul este controlat de la București și încercăm să ne extindem și mai mult. Atuul nostru nu este prețul, așa cum s-ar fi așteptat, ci experiența în piață. Clienții preferă în acest domeniu să plătească cu un leu mai mult și să aibă servicii mai bune”, adaugă Voicu. Tinmar-Ind are în acest moment peste 150 de clienți, iar cei mai importanți sunt Transelectrica, combinatele chimice Donau-Chem, Ga-Pro-Co Chemichals, Chemgas, Nitroporos, compania Oil Terminal, precum și Regiile Autonome de Transport Urban de la Iași, Cluj și Oradea. Firma nu are decât 52 de salariați, iar profitul brut de anul trecut s-a ridicat la 5,8 milioane de euro. „Pentru noi lucrează cei mai buni oameni, nu avem nevoie de personal mai numeros”, susține Voicu într un adevărat limbaj corporatist.

Elvețienii

În ultimii ani, piața de energie din țară a consemnat o invazie a unor companii înregistrate în Elveția. S-a început prin fostul „băiat deștept” Energy Holding, vândut de creatorul său scriptic, Bogdan Buzăianu, către o bancă din țara cantoanelor, după care a continuat cu venirea companiei Alpiq, care a preluat active de aici din sfera aceluiași Buzăianu și a grupului EGL și s-a încheiat cu intrarea pe piață a Repower, în urma preluării a unei părți din compania autohtonă Elcomex. Aceștia din urmă sunt bine poziționați, cu o cotă de 5%, construită în mare parte prin moștenire. Ei au adus nou la portofoliu nume ca Astra Arad, Caromet Caransebeș, Steaua Electrica Fieni, Kronberg&Schubert, OBI România, Extrasib Sibiu. Repower achiziționează curent în special de pe piața spot a bursei de energie OPCOM, iar în această vară a câștigat o licitație pentru un pachet de energie scos la vânzare de Hidroelectrica. Prețul plătit a fost unul dintre cele mai ridicate din 2012 de pe OPCOM, indiferent de originea curentului, de 255,77 lei/MWh.

Multinaționalele și vecinii

Venite în 2005, după ce au achiziționat filiale de distribuție de la Electrica, companiile multinaționale CEZ, Enel, E.ON și GDF Suez, s-au lansat în timp și pe piața liberă de electricitate, ajungând în acest moment să dețină părți importante din sector. Cel mai bine se situează nemții de la E.ON, cu 4% din piață, iar cea mai mare parte a clienților vin din zona pe care o controlează prin distribuție, Moldova. Pe listă se află Mobila Bacău, URB Rulmenți Suceava, Hușana Huși, Amurco, Siretul Pașcani, Ulerom Vaslui etc. Tot cu 4% se poziționează și cehii de la CEZ, însă ei au mari șanse să-și salte cota, după ce au dat lovitura în acest an prin câștigarea contractului de furnizare de energie către Metrorex, cu o valoare de 61 milioane de lei. Ca și E.ON, CEZ și-a concentrat clienții după zona de distribuție pe care o acoperă, și anume Oltenia. Cumpără curent de la ei Alprom Pitești, MAT Craiova, Popeci Utilaj Greu, Artego Târgu Jiu, Uzina Sodică Govora etc. Italienii de la Enel adună prin două companii, Enel Energie și Enel Energie Muntenia, 5% din piață și controlul lor se extinde în principal în București, Banat și Dobrogea. Au clienți pe Neferal, Zentiva, Pumac, Postăvăria Română, Hidroconstrucția Sebeș, UCM Reșița, UM Orăștie etc. Un caz mai special îl reprezintă francezii de la GDF Suez. Ei au venit în România pe filiera gazelor naturale, prin achiziția Distrigaz Sud, dar și-au extins activitățile și în sectorul de electricitate. Prezența lor a devenit mai intensă din acest an, când au câștigat mai multe licitații pe bursa OPCOM.
Tot pe OPCOM și-au făcut simțită prezența două companii venite din Slovenia, Gen-I, Trgovanje in Prodaja Elektricne Energije, D.O.O., și Bulgaria, OET – Obedineni Energiini Targovtzi Ood. Aceștia din urmă au dat tonul de anul trecut, când au început să conteze pe bursă, iar slovenii au continuat cu un șir întreg de contracte adjudecate în 2012 de la complexurile din Oltenia și de la Electrocentrale Galați.


UN FURNIZOR APARTE

Pe poziția secundă a topului celor mai mari comercianți de energie din țară se află combinatul Alro Slatina, dar locul său în piață diferă fundamental de cel al celorlalți participanți. Alro cumpără curent de pe piață și-l utilizează în scop propriu, la producție, fiind cel mai mare consumator industrial de electricitate din țară. Oficialii companiei susțin tot timpul când sunt chestionați că niciun kWh din energia achiziționată nu pleacă mai departe de porțile combinatului. Cea mai mare cantitate de energie vine de la Hidroelectrica, recent fiind semnat un nou contract cu producătorul de energie de stat.

TOPUL CELOR MAI MARI COMERCIANȚI DE ENERGIE DE PE PIAȚA LIBERĂ (IANUARIE-MAI 2012)

 Companie

Cotă de piață (%)

Proprietar

 

Electrica Furnizare

13

statul român

 

Alro

12

Vitali Matsitski (Rusia)

 

Tinmar-Ind

6

Augustin Oancea (România)

 

Energy Holding

5

Marken Investment & Trading M.I.T. (Olanda)

 

Repower Furnizare România

5

Repower Group (Elveția)

 

E.ON Energie România

5

E.ON (Germania)

 

Alpiq RomEnergie

4

Alpiq (Elveția)

 

CE Craiova

4

statul român

 

OMV Petrom

4

OMV (Austria)

 

CEZ Vânzare

4

CEZ (Republica Cehă)