Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, luni, că "sunt foarte multe elemente care arată decizia USL de a frauda" referendumul şi că "există riscul", dacă în zilele următoare " nu se ameliorează" situaţia, să ceară PDL să nu fie reprezentat în secţiile de votare.


"Sunt foarte multe elemente care arată clar decizia USL de a frauda acest referendum. Mie îmi va fi imposibil ca prin reprezentanţii PDL să controlez ce se întâmplă acolo şi atunci există inclusiv riscul, dacă în zilele următoare nu se ameliorează condiţii, eu să cer PDL să nu fie măcar reprezentat în secţiile de votare. Există şi acest risc", a spus Băsescu, la un post de televiziune.

"Să nu-şi trimită oameni şi să boicoteze total referendumul ca nefiind organizat în condiţii de securitate", a adăugat el. Anterior, vicepreşedintele PDL Radu F. Alexandru a estimat ca singura soluţie este boicotul referendumului şi invalidarea acestuia prin refuzul cetăţenilor "de a se face complici la actul iresponsabil pus la cale de liderii USL".

"A boicota acest referendum înseamnă, din punctul meu de vedere, răspunsul oricărui om raţional care ţine să trăiască într-un stat de drept, într-o ţară în care legea este mai presus de toate, într-o ţară care este recunoscută de comunitatea europeană ca membru pe care se poate conta. «Ne-aţi zdruncinat încrederea» este diagnosticul implacabil pus de preşedintele Comisiei Europene, domnul Barosso", a susţinut Radu F. Alexandru.

In opinia lui, boicotul este singurul răspuns pe care cetăţenii României ar putea să-l dea la tot ce s-a întâmplat până acum în presa internaţională şi la nivelul instituţiilor internaţionale. Surse din interiorul PDL au dat de inteles ca liderii partidului de la centru şi de organizaţii judeţene se vor reuni, marţi, în şedinţa Colegiului Director al partidului pentru a decide dacă boicotează referendumul.

Conducerea PDL nu s-a mai întrunit luni în BPN, aşa cum obişnuieşte în fiecare săptămână. În schimb, PDL a convocat pentru marţi, la ora 11.00, la Palatul Parlamentului, o şedinţă a Colegiului Director, for din care fac parte şi liderii organizaţiilor judeţene. După dezbateril, PDL urmează să iasă cu un mesaj unitar fie în favoarea boicotării referendumului, fie în favoarea participării la urne şi a votării împotriva demiterii preşedintelui Traian Băsescu.

Semnale privind intenţia PDL de a boicota referendumul au fost date încă de săptămâna trecută.

Miercuri, preşedintele suspendat, Traian Băsescu, declara că are păreri divergente cu unii lideri ai PDL care consideră că soluţia în privinţa referendumului din 29 iulie este nerealizarea cvorumului, în timp ce el îi cheamă pe români la vot. "Sunt lideri PDL care vor să câştig la referendum prin nerealizarea cvorumului. Aici drumurile noastre se despart", a spus Băsescu.

În aceeaşi zi, într-o dezbatere la GDS, Traian Băsescu spunea că PDL riscă să intre în coliziune cu el dacă îi îndeamnă pe oameni să nu voteze la referendumul din 29 iulie, datoria sa fiind să îi cheme pe români la urne şi să le explice importanţa votului. "Opţiunea mea este să îi chem pe români la vot şi cel puţin în momentul de faţă PDL riscă să intre în coliziune cu mine, să ne despărţim, dacă îi îndeamnă pe oameni să nu vină la vot. N-au decât să nu vină ei, eu îi voi chema pe români la vot", a spus Băsescu. El a arătat că se poate miza pe o prezenţă la vot care să valideze referendumul.

Tot atunci, prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda spunea că există o dezbatere în interiorul partidului, aşa cum există şi în interiorul societăţii, referitoare la tentaţia boicotării referendumului din 29 iulie, dar că PDL nu a luat o decizie.