Inceputul acestei saptamani a marcat deschiderea sesiunii de vara a examenului national de baca­laureat. Ministerul Educa­tiei a anuntat ca 217.227 de candidati s-au inscris pentru probele din „iunie-iulie“, testa­rea la prima disciplina scrisa fiind evaluata in 630 de centre din intreaga tara de catre 8.000 de cadre didactice.

Potrivit datelor furnizate de Directia Gene­rala Economic-Finante din cadrul Ministe­rului Educatiei, bugetul total alocat pentru plata cadrelor didactice implicate in organizarea si desfasurarea examenelor nationale din anul 2010 (bacalaureat, ad­mitere si titularizare) este de 27.500.000 de lei. Nu exista un buget separat pentru ba­calaureat, insa sumele prevazute a fi incasate de profesorii care au diverse atributii in cadrul acestui examen sunt cuprinse in Ordinul de ministru din data de 07.06. 2010. Tot in acest ordin se mentioneaza celelalte tipuri de costuri ce urmeaza a fi suportate de inspectoratele scolare judetene.

Astfel, pentru Bac, un cadru didactic supraveghetor va incasa 25 de lei/zi, in vreme ce un profesor evaluator va fi recompensat cu 4 lei/lucrare corectata, ceea ce inseamna maximum 400 de lei impozabil.

Toate aceste sume „im­presionante“ vor fi achitate de unitatile de invatamant pre­universitar in care membrii comisiilor au carnetul de munca, cheltuielile de deplasare in afara localitatii, ocazionate de participarea personalului didactic la examen, fiind suportate de inspectorate. Neoficial, nota de plata a bacalaureatului din acest an este estimata la aproximativ 40% din bugetul alocat pe 2010 examenelor nationale, adica 2.500.000 de euro. Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat ieri ca examenul s-a de­sfa­surat cat se poate de normal, cu exceptia faptului ca 18 elevi nu s-au putut prezenta din motive obiective, iar alti cinci au fost eliminati pentru ca au incercat sa copieze. In ceea ce priveste plata profesorilor care participa la bacalaureat, Funeriu a declarat ca aceasta este comparabila cu cea de anul trecut, sumele alocate nu vor fi reduse, achitarea acestora urmand sa se faca imediat dupa incheierea sesiunii.

El a tinut sa multumeasca profesorilor pentru ca „au inteles importanta acestui moment si au dat sansa examenului de baca­laureat sa se desfasoare in conditii bune“, asta chiar daca sumele pe care profesorii trebuiau sa le primeasca pentru participarea la exa­menele de competente, de acum o luna, nu s-au primit nici pana astazi.

De la Funeriu, sa traiasca!


Conform Ordinului de ministru pri­vind modul de plata a personalului didactic pentru bacalaureat emis la data de 07.06.2010, pro­fesorii angrenati in acest examen vor fi platiti in sume brute dupa cum urmeaza:

Comisii din centre de examen
  •  presedintele comisiei
- la o comisie de pana la 450 de candidati (inclusiv) -    400 lei
- la o comisie de peste 450 de candidati    - 425 lei
  • vicepresedinte, secretar, membru - 275 lei
  • asistent - 25 lei/zi

Comisii din centre zonale de evaluare
  • presedintele comisiei
- la o comisie de pana la 1.000 de candidati (inclusiv) - 600 lei
- la o comisie de peste 1.000 de candidati - 625 lei
  • vicepresedinte - 350 lei
  • secretar - 300 lei
  •  membru - 275 lei
  •  profesor evaluator - 4 lei/lucrare corectata
Persoana de contact din centrul de examen  va primi 300 de lei