Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda de politica monetara la 1,5% si este probabil sa indice ca politica de inasprire a creditarii inceputa in aprilie a fost suspendata, din cauza semnelor de incetinire a redresarii economice in zona euro, spun analistii. Presedintele BCE Jean-Claude Trichet urmeaza sa explice decizia consiliului guvernatorilor intr-o conferinta de presa.

Pietele financiare asteapta indicii ca BCE nu va modifica dobanda-cheie o lunga perioada de timp sau chiar ca institutia va reduce rata. Atentia este indreptata si spre programul BCE de achizitii de obligatiuni ale statelor, avand in vedere extinderea crizei datoriilor in Italia.
BCE a majorat dobanda-cheie de doua ori in acest an, in aprilie si iulie, fiind prima banca centrala importanta care a luat aceasta masura, dupa intensificarea crizei financiare.

Si Banca Angliei a mentinut dobanda de politica monetara la 0,5%, dar si optiunea de a relua un program de masuri neconventionale de sprijinire a economiei in cazul in care situatia va continua sa se deterioreze.
Banca centrala a Marii Britanii nu a remis un comunicat de presa pentru anuntarea deciziei, insa inregistrarile intalnirii, care urmeaza sa fie publicate in cateva saptamani, vor arata, probabil, ca membrii conducerii bancii au discutat optiuni de sprijin suplimentar pentru economie, in contextul inrautatirii puternice din SUA si zona euro, potrivit analistilor.

Dobanda de politica monetara din Marea Britanie este mentinuta la 0,5% de peste doi ani, cea mai lunga perioada de stagnare de dupa al doilea razboi mondial, iar pietele financiare nu se asteapta la o inasprire pana in 2013.