Grupul bancar britanic HSBC a anuntat in aceasta dimineata ca a vandut activitatile sale de „private banking” din Japonia bancii Credit Suisse si filialei nipone a acesteia, Credit Suisse Securities.


Tranzactia, in valoare de 2,7 miliarde de dolari, va fi finalizata pana la sfarsitul primului trimestru al anului viitor, daca va primi unda verde din partea autoritatilor nipone din domeniul concurentei.

„Japonia, a treia economie a lumii, ramane o piata importanta pentru HSBC”, a precizat, totusi banca.

In luna mai, HSBC, a angajat un plan de reducere de cheltuieli de 3,5 miliarde de dolari pana in 2013, iar la inceputul lunii august a dezvalut planul de restructurare cu concedierea a 30.000 de angajati in intreaga lume pe parcursul urmatorilor doi ani. Scopul acestor operatiuni este de a se recentra pe pietele emergente.

De la inceputul acestui an, grupul HSBC a renuntat la unele activitati din Statele Unite, decizie care i-a adus 3,6 miliarde de dolari, precum si la o serie de operatiuni in Canada, Rusia, Chile, Ungaria si Polonia.

In acelasi timp, banca a anuntat ca, pana in 2014, va angaja 15.000 de persoane pe pietele emergente, cu precadere a celor din Asia, regiune care a asigurat 59% din beneficiile HSBC in primele sase luni ale acestui an, cu o crestere anuala de 16%.

Dupa un prim semestru fastuos, HSBC a acuzat in trimestrul al treilea o scadere de 35%, sub efectul diminuarii incasarilor din investitii.