Morgan Stanley, una dintre cele mai mari bănci din SUA, înlocuieşte o parte a celor mai bine plătţi traderi cu calculatoare, în încercarea de a stabiliza divizia de tranzacţionare de obligaţiuni, care înregistrează probleme, scrie cotidianul Wall Street Journal.


Morgan Stanley angajează pogramatori şi specialişti IT pentru sistemul de tranzacţionare electronică a obligaţiunilor şi de procesare a ordinelor clienţilor, iar schimbarea a redus numărul traderilor pe dobânzi şi valute cu 10-20% la unele birouri.

Veniturile Morgan Stanley din obligaţiuni şi alte instrumente financiare similare a fost de 2,04 miliarde de dolari în prima jumătate a anului, în scădere cu 60% faţă de perioada similară a anului anterior, iar presiunea este în creştere asupra lui James Gorman, preşedinte şi director general, să stabilizeze financiar compania.

Banca are în derulare un program de reducere a numărului de angajaţi cu 4.000, faţă de nivelul de 61.900 înregistrat la sfârşitul anului trecut. Peste trei sferturi din posturile vizate au fost deja desfiinţate. Profitul net al Morgan Stanley a scăzut cu 54% în trimestrul al doilea, faţă de aceeaşi periaodă a anului trecut, la 563 milioane de dolari.

Veniturile au coborât cu 24%, la 6,95 miliarde de dolari, ca urmare a declinului încasărilor din activităţi de trading. Bnaca a folosit ma mult de jumătate din venituri, 3,63 miliarde de dolari, pentru plata salariilor şi altor beneficii angajaţilor.