Guvernul spaniol urmăreşte să aprobe în 16 noiembrie decretul de lege ce priveşte crearea băncii de rebuturi (bad bank) care să adune activele toxice din întreg sistemul bancar spaniol. Potrivit unei surse oficiale din cadrul Ministerului spaniol al Economiei, citate miercuri de Rtve.es, banca de rebuturi se va numi SAREB (Societatea de administrare a activelor provenite din restructurarea bancară) şi va avea active în valoare de până la 90 de miliarde de euro. Rtve.es aminteşte că valoarea acestor active depăşeşte estimările Băncii Spaniei.

Ministerul spaniol al Economiei a mai anunţat că în 19 noiembrie va intra în vigoare legea care prevede crearea SAREB, iar până la 25 octombrie este deschis un proces de consultări publice cu privire la acest subiect.

SAREB va fi o societate anonimă, care ar putea avea drept acţionari Fondul spaniol pentru restructurarea bancară /Frob/, dar şi bănci, companii de asigurări, sau fonduri de investiţii. Banca spaniolă de rebuturi va aduna bunuri imobile de la entităţile financiare spaniole, cu valori de peste 100.000 de euro, sau creditele acordate companiilor de construcţii şi celor imobiliare de peste 250.000 de euro. De asemenea, banca va avea şi un consiliu de administraţie cu cel puţin 5 membri şi maxim 15.

La începutul lunii octombrie, ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, anunţa că banca de rebuturi pe care s-a angajat să o creeze executivul spaniol, adunând toate activele toxice ale sectorului bancar spaniol, drept condiţie pentru primirea pachetului financiar european, destinat recapitalizării entităţilor financiare, va începe să funcţioneze ca atare de la 1 decembrie. El explica atunci că această entitate bancară astfel creată va dispune de capital majoritar privat, de cel puţin 55%, şi că activele toxice - în special imobiliare, adică împrumuturile acordate pentru construcţii şi ipoteci - vor fi achiziţionate la preţul real al pieţei. Noua entitate, a mai explicat ministrul spaniol al economiei, va fi finanţată cu bonuri emise de investitorii privaţi, cu garanţia statului, echivalente cu 90% din activele sale.

Astfel, băncile cu probleme - mai ales BFA-Bankia, CatalunyaBanka, NovagaliciaCaixa şi Banco de Valencia - vor începe transferul activelor toxice către banca de rebuturi. Şapte bănci spaniole - jumătate dintre cele mai importante 14 ale ţării - au nevoie de 59,3 miliarde de euro pentru a face faţă nevoilor de capital ale sectorului. Executivul spaniol anunţa anterior că vrea să ceară Uniunii Europene 40 de miliarde de euro /din suma maximă de 100 de miliarde de euro/, pentru necesităţile de recapitalizare ale sectorului bancar spaniol, urmând ca suma totală necesară, de 59,3 miliarde de euro să fie completată din vânzarea de active sau din investiţii private.