Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a declarat ca a cerut BNR sa nu mai constituie rezerve minime obligatorii pentru resursele in valuta atrase pe perioada mai mare de doi ani care au clauza de rambursare anticipata.

"Am reluat discutiile cu BNR privind baza de calcul a rezervei minime obligatorii pentru pasivele in valuta de peste doi ani. BNR accepta sa nu fie constituite RMO doar daca nu exista clauze de rambursare anticipata, astfel ca masura din mai nu are niciun efect. Clauza de rambursare este o cutuma internationala", a declarat pentru Mediafax Radu Ghetea.

Incepand cu luna mai, banca centrala a eliminat obligativitatea constituirii de catre banci a rezervelor minime la pasivele in valuta cu scadenta mai mare de doi ani, dar fara clauza de rambursare anticipata (fata de 40% cat fusese pragul pana in mai).

Potrivit declaratiei de atunci a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, prin prin aceasta masura banca centrala urma sa elibereze, in prima fraza, o suma de 800 de milioane de euro.

Insa bancherii sustin ca masura nu a avut efect pentru ca majoritatea linilor de finantare si a imprumuturilor externe au incluse clauze de rambursare anticipata, fiind o practica internationala unanim acceptata.

"BNR se va uita foarte atent la aceasta cerinta, pentru ca ne-a asigurat ca doreste ca masura decisa in mai sa produca si efecte in sensul eliberarii de lichiditati", a precizat Ghetea.