Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a retrogradat în cursul nopţii de marţi spre miercuri ratingul celor mai mari trei bănci din Austria - Erste Bank, Raiffeisen Bank International (RBI) şi Bank Austria, filială a grupului italian UniCredit -, din cauza, în special, a expunerii lor la criza din ţările Europei de Est, între care şi România.


Într-un comunicat, Moody's subliniază că grupul Erste Bank este puternic expus în Europa de Est, în special în Ungaria şi România, în timp ce retrogradarea Bank Austria este justificată de situaţia precară a băncii mamă italiene, UniCredit.

Ratingul grupului Erste Bank a fost coborât cu două trepte, la A3, şi cu o treaptă pentru RBI, la A2, şi Bank Austria, la A3. Pentru Erste Bank şi Bank Austria, perspectiva este pe mai departe 'negativă', în timp ce pentru RBI este 'stabilă'.

Moody's a luat aceasta hotarare in pofida rezultatele excelente prezentate de respectivele institutii bancare în luna mai. Astfel, Raiffeisen Bank International a anunţat că şi-a dublat profitul net pe primul trimestru, la 541 milioane de euro, datorită efectelor excepţionale asupra răscumpărării de acţiuni, un rezultat superior estimărilor formulate de analişti. Beneficiul net s-a ridicat pe primul trimestru din 2011 la 270 de milioane de euro.

În ce priveşte Erste Bank, grupul a înregistrat pe primul trimestru un profit de 346,5 milioane de euro, faţă de 321,4 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

La rândul său, Bank Austria, filială a italienilor de la UniCredit, a realizat pe primul trimestru un beneficiu de 399 de milioane de euro, în creştere cu 17% în raport cu trimestrul întâi din 2011.