Statele Unite au anuntat ca autorizeaza implantarea pe teritoriul lor a trei dintre cele patru mari banci ale Chinei, detinute in majoritate de stat.


SUA isi deschid piata bancilor chineze. Deocamdata pentru trei mari banci, care au primit din partea Rezervei federale (Fed) autorizatia de a se instala pe teritoriul SUA. Concret, Fed aprobat cererea inaintata de prima banca a Chinei, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) de preluare a 80% din filiala unei banci din Hong Kong, The Bank of East Asia USA. Institutia controleaza active in valoare de 780 de milioane de dolari si depozite de 621 milioane de dolari, Ea detine 13 agentii in statul New York si in California, oferind servicii atat clientilor particulari, cat si intreprinderilor.

ICBC este cea mai mare banca a Chinei si promoveaza o politica extrem de ofensiva in expansiunea ei internationala, cu activitati in tarile asiatice, in Rusia, Orientul Mijlociu, Germania, Marea Britanie, Luxemburg si Canada. Activele sale ating aproape 2.500 de miliarde de dolari.

Au fost, de asemenea, aprobate, cererile formulate de Agricultural Bank of China (AfBank) si Bank of China, locurile trei si patru pe piata bancara a Chinei, pentru deschiderea unor sucursale la New York si, respectiv, Chicago.

In expunerea de motive, Rezerva federala a detaliat ansamblul masurilor de reglementare si de supervizare la care sunt supuse bancile in China. Fed a estimat ca institutiile mentionata intrunesc in mod satisfacator criteriile privind respectarea normelor vizand fondurile proprii, prevenirea riscurilor sau lupta impotriva spalarii banilor.