Romanii pot incepe afaceri de la zero cu finantare europeana fara sa scoata vreun leu din buzunar. Mai exact, inclusiv consultanta pentru realizarea proiectului poate fi decontata in totalitate de UE. La aceste sume se adauga si contributia statului, care difera in functie de masura care ar urma sa fie accesata.
Ideile de business pe care le finanteaza in totalitate Uniunea Europeana sunt culti­varea legumelor, o fabrica pentru pro­du­cerea de paste fainoase sau una de caramizi, o pensiune, cresterea chinchilelor ori culti­varea ciupercilor, plantarea arbustilor fruc­tiferi, o ferma sau o moara. Finantarea este nerambursabila si poate fi accesata doar de start-up-urile care nu au incheiat un an fis­cal de la infiintare, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), gestionat de Ministerul Agricul­turii.
Astfel, cine intentioneaza sa constru­iasca o ferma de animale sau o sera de legu­me poate obtine maximum 2 milioane de euro. Banii pot fi accesati in cadrul masurii 121 - Modernizarea exploatatiilor agricole. Pot fi, de asemenea, atrase sume necesare si pentru achizitia de utilaje, instalatii sau echipamente specializate precum tractoare sau masini.
Pentru o moara sau o fabrica de paine banii pot fi accesati prin masura 123 - Cres­terea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere. In cadrul acestei masuri se poate primi un ajutor financiar de maxi­mum 3 milioane de euro, la care se adauga si contributia statului, care difera in functie de masura accesata. Banii pot fi cheltuiti atat pentru utilaje si echipamente, cat si pentru adaptarea intreprinderilor la noile standarde europene. Insa pot fi achizitionate doar utilaje noi, costul echipamentelor second-hand nefiind decontat de UE.
Pentru o fabrica de caramizi, de covoare si mochete, de sapunuri sau detergenti, de exemplu, finantarea se face in cadrul masurii 312 - Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi. Pentru aceasta inves­titie se poate obtine un ajutor neram­bur­sabil de maximum 200.000 de euro. Pentru investitii in turismul rural, respectiv o pen­siune, se pot obtine bani in cadrul masurii 313 - Incurajarea activitatilor turistice. Start-up-urile isi pot finanta inves­titiile in turismul rural si agroturistic, in suma maxima de 200.000 de euro.
 

Cum pot fi accesati banii

Pentru realizarea proiectului si a docu­mentatiei, exista firme de consultanta spe­cia­lizate care se ocupa de fiecare detaliu in locul beneficiarului. In general, tarifele pe care le percep consultantii reprezinta un pro­cent cuprins intre 5 si 10% din valoarea totala a proiec­tului, daca acesta are o valoare sub 1 milion de euro.
Banii ar urma sa fie platiti, aproape in totalitate, dupa ce proiectul este aprobat de stat. Beneficiarul va achita un avans care difera in functie de firma de consultanta. Pregatirea dosarului dureaza aproximativ doua luni, iar aprobarea acestuia de catre stat - intre trei si sase luni.
Daca insa dupa aprobarea proiectului beneficiarul nu are sumele necesare pentru demararea afacerii, se poate depune o cerere de prefinantare de la stat, de 30% din valoarea totala a proiectului, suma care se poate obtine in aproximativ 30 de zile de la depunere. In continuare, pentru prima transa din banii europeni, dupa realizarea raportarilor pentru cererile de rambursare, se asteapta aproximativ trei luni.
 

Ce sume au fost atrase in agricultura

 
Alocarea financiara a Uniunii Europene din Fon­dul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), pentru implementarea PNDR 2007-2013 este de 8,1 miliarde de euro. La aceasta se adauga contributia nationala in valoare de 1,97 miliarde de euro. Rata absorbtiei fondurilor europene pentru agricultura, pana la sfarsitul lunii mai, a fost de 2 miliarde de euro, aproximativ 25% din totalul fondurilor alocate pentru 2007-2013, potrivit datelor dintr-un raport realizat de Banca Comerciala Romana (BCR).

Expertii BCR esti­meaza ca rata de absorbtie a fondurilor europene pentru agricultura ar putea ajunge in 2011 la 30-32%, iar in urmatorii ani cresterea va fi mai rapida, odata ce fermierii vor deveni constienti de modul in care se poate face acest lucru. Cu toate ca agricultura din Romania are o pondere importanta in PIB, de aproximativ 7%, comparativ cu Franta - 2%, Polonia - 4%, Ungaria - 4% sau Bulgaria - 6%, aceasta a oferit o sustinere destul de firava in ceea ce priveste cresterea economica in ultimii 10 ani comparativ cu ponderea sa in PIB, in principal ca urmare a dependentei mari de conditiile meteo si a investitiilor reduse.
 
 

Cheltuieli care nu pot fi acoperite din bani europeni

 
• Impozite si taxe fiscale
• Costuri operationale, inclusiv costuri de intretinere si chirie
• Comisioane bancare, costurile garantiilor si cheltuieli similare
• Achizitionarea de echipament second-hand
• Achizitionarea de teren/cladiri
• Achizitia de mijloace de transport pentru uz personal
• TVA, cu exceptia TVA nedeductibil, in cazul in care este in mod real si definitiv suportat de catre beneficiari, altii decat persoanele neimpozabile, conform art. 71 (3), lit. a din Regulamentul (CE) nr.1698/2005
• Costuri de schimb valutar, taxe si pierderi ocazionate de schimburile valutare asociate contului euro APDRP
• Contributia in natura
• Costurile aferente unui contract de leasing: taxa de management, dobanzi, prima de asigurare etc.
• Costuri realizate inainte de aprobarea proiectului, cu exceptia studiilor tehnice, a planurilor de afaceri si a studiilor de fezabilitate
• Costuri privind inchirierea de masini, utilaje, instalatii si echipamente.