La summitul G8, ce-si va deschide maine lucrarile la Camp-David, in SUA, gazda reuniunii, presedintele Barack Obama, intentioneaza sa va anunta noi interventii pe piata petrolului din rezerva strategica a Agentiei Internationale a Energiei, care reprezinta interesele a 28 de state mari consumatoare de aur negru.


Despre planurile administratiei americane a aflat agentia nipona de stiri Kyodo. Potrivit datelor obtinute de ziaristii japonezi, subiectul va fi ridicat la summitul G8, care debuteaza maine. Sursele agentiei mai sus mentionata sustin ca decizia de a recurge la aceste rezerve strategice, desigilate doar de trei ori incepand din 1974, este motivata de teama unei noi explozii a preturilor la titei pe fondul inaspririi sanctiunilor impotriva Iranului.

Teheran continua sa insiste pe realizarea propriului sau program nuclear. In replica, tarile UE si-au propus sa renunte definitiv la importurile de petrol irania incepand cu 1 iunie. Data cand ar urma sa intre in vigoare interdictia impusa bancilor americane de a incheia afaceri cu acele companii straine care colaboreaza cu regimul de la Teheran sau cu Banca centrala a tarii.

Iran produce aproximativ 3,5 milioane de barili de petrol pe zi, din care aproximativ doua milioane merg la export. Europa primste in jur de 500.000 – 600.000 de barili. Potrivit expertilor, daca embargoul va fi aplicat in totalitate, Teheran va pierde intre 15 si 20 de miliarde la bugetul statului, in cazul unui pret al barilului de 100 de dolari.

Rezervele strategice internationale au fost folosite de la crearea lor, in 1974, de trei ori: in 1991, in timpul razboiului din Golful Persic, in 2005 cand uraganul Katrina a stopat extractiile de titei din Golful Mexic si in vara anului trecut pe fondul reducerii livrarilor din Libia, victima a revoltelor populare. Interventia din 2011 a provocat o scadere a preturilor la petrol cu 6%.

In prezent, piata aurului negru a intrat pe o panta descendenta antrenata de nesiguranta privind evolutia economiei americane, cererea Chinei si soarta zonei euro. Dar, daca ieri aceasta tendinta de scadere parea, practic, de nestavilit, astazi aurul negru parea sa se stabilize, incercand sa-si gaseasca alta directie.