Regula conform căreia femeile şi copiii sunt îmbarcaţi primii la un naufragiu este un mit, au explicat oameni de ştiinţă suedezi, după ce au analizat 18 catastrofe maritime în cursul cărora bărbaţii s-au preocupat în primul rând de propria lor supravieţuire, relatează AFP.


Naufragiul vasului 'Titanic', în care au supravieţuit 70% dintre femei şi copii şi 20% dintre bărbaţi, este o excepţie de la regulă, afirmă Mikael Elindera şi Oscar Erixson de la Universitatea din Uppsala (Suedia), care au analizat rata de supravieţuire a 15.000 de naufragiaţi între 1852 şi 2011.

 În general, bărbaţii de la bordul vaselor care naufragiază au de două ori mai multe şanse de supravieţuire decât femeile, iar copiii stau chiar şi mai prost. 'Titanicul' în 1912 şi 'Birkenhead', navă care s-a scufundat în Oceanul Indian în 1852, sunt singurele naufragii studiate în care femeile au avut o rată de supravieţuire superioară celei a bărbaţilor. În cazul altor 11 naufragii, rata de supravieţuire a femeilor şi copiilor a fost mult mai scăzută decât la bărbaţi, diferenţa nefiind semnificativă în cazul altor cinci catastrofe maritime analizate de cercetătorii suedezi.

Când căpitanii dau ordin ca femeile şi copiii să aibă prioritate la salvare, copiii au mai multe şanse să supravieţuiască, cum dovedeşte cazul 'Titanicului', când se pare că ofiţerii chiar au tras în bărbaţii care nu respectau ordinul.

De multe ori, căpitanul şi echipajul se preocupă în primul rând de viaţa lor, ca în cazul nauragiului pachebotului 'Costa Concordia' de la începutul acestui an: atunci căpitanul italian a abandonat vasul, lăsând la bord 4.200 de pasageri, dintre care 32 au murit. Potrivit studiului suedez, acest comportament nu este chiar neobişnuit, deoarece membrii echipajelor 'au o rată de supravieţuire mai ridicată decât a pasagerilor, numai nouă căpitani din cele 16 cazuri luate în considerare naufragiind cu vasul lor'.

 Şi alte studii similare, consacrate comportamentelor umane în timpul catastrofelor naturale, au arătat aceleaşi diferenţe în funcţie de sex. 'Se pare că felul în care s-a acţionat pe +Titanic+ este la originea ideilor preconcepute în privinţa comportamentelor umane din timpul catastrofelor', încheie cercetătorii.