Ce gest mai sanatos de sustinere a industriei autohtone decat sa iti cumperi primul autoturism Duster lansat de fran­ce­zii de la Dacia credeti ca exista? Incepem sa vedem lu­mi­ni­ta de la capatul tunelului crizei imediat ce presedintele nos­tru a dat prima cheie primului SUV, nepot al Daciei 1100.

Ironii ieftine si nesanatoase, ar putea replica unii, cand noi toti avem nevoie de optimism, de pozitivism chiar in doze mai mari decat in mod normal, pentru ca ne-am saturat de opozitie coroziva. Aproape adevarat daca nu ne-am pune fie­ca­re intrebarea legata de o discriminare evidenta intre tra­ta­mentul aplicat de politrucime marilor corporatii gen Renault -Dacia si Armata romaneasca de IMM-uri care produc Orice.

Ati vazut cat de usor le este politrucilor sa vina cu desaga plina cand e vorba de Renault-Dacia, Ford, Egger etc.? Renault a luat Dacia pe un pret de mere de aprozar. A be­ne­fi­ciat de facilitati fiscale nenumarate, iar presedintele, cand poate, se afiseaza ba cu un Logan, ba acum, mai nou, cu un Duster luat cu banii sotiei. De acelasi tratament preferential beneficiaza si Ford la Craiova.

Nu de acelasi tratament are parte Armata de IMM-uri, care are o cifra de afaceri de zece ori mai mare decat aceste cor­poratii si care angajeaza mult mai multi oameni. Ce-ati spune daca ati fi un IMM care produce mobila, iar pre­se­din­tele insusi i-ar mobila biroul de europarlamentar al lui EBA cu un birou, scaune si canapele romanesti? Ce-ati spune daca acelasi presedinte in nenumaratele lui vizite la su­per­mar­ke­turi ar scoate din cosul sau doua kile de rosii produse in Buzaul lui Nutisor? Sau daca prima doamna a tarii filmata de Craciun de televiziunile care dezinformeaza ar spune ca faina asta romaneasca creste cozonacul pana la cer? Ati spune ca ar fi bine, dar nu prea se intampla acest lucru.

Ce-ati spune ca, in loc de impozitul forfetar pe care Vla­descu vi-l pregateste pentru ca sunteti o armata de eva­zio­nisti al caror loc este langa senatorul Voicu v-ati trezi cu un pachet de masuri anticriza de care industria auto care a dat tarii Dusterul prezidential se bucura din plin? Ce-ati spune de exemplu daca in loc de hartuiala zilnica a or­ga­nis­me­lor de control ale statului ati auzi la aceleasi canale de stiri care va dezinformeaza, asa cum sustine premierul nos­tru, ca Renault-Dacia a fost descoperita de aceleasi autoritati ale statului cu o evaziune fiscala sanatoasa venita din chestii sofisticate cum ar fi preturile de transfer din cadrul grupului? Ati spune ca ati trai intr-o tarisoara cu un regim fiscal nu toc­mai discriminatoriu.

Dar nu se va intampla asa ceva pentru ca traiti in lumea lui David si Goliat, iar politicienii, desi le plang pe umeri ce­lor mici, se arunca in bratele sigure si puternice ale celor mari. De la cei mari pot lua mult mai usor taxele si impozitele pen­tru a-si finanta programele electorale, iar tot acestia le pot fi­nan­ta direct sau indirect campaniile electorale extrem de scumpe. In final este si mai putin costisitor pentru ei pen­tru ca in loc sa ia de la un milion un milion de lei mai bi­ne iau ace­lasi milion doar de la unul singur. Cu riscul major sa ne in­re­gimenteze pe toti Corporatiei Unice.