Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că i-a asigurat pe oficialii europeni că România îşi continuă fără ezitare drumul spre Vest.'Au fost discuţii bune, din care am putut trage concluzia că cine crede că se poate utiliza limbaj dublu, adică una să spui acasă, alta la Bruxelles, se înşală. Demnitarii UE ştiu perfect ce se întâmplă în România. S-au manifestat îngrijorări legate de situaţia politică din ţară şi în mod deosebit de funcţionalitatea statului de drept. Din acest punct de vedere, i-am asigurat pe toţi cei cu care am avut întâlniri că instituţiile statului român au rezistat şocului politic', a declarat Băsescu, după întâlnirile avute la Bruxelles preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu vicepreşedintele Comisiei Europene, comisarul european pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, Viviane Reding, şi cu preşedintele Consiliului European, Van Rompuy.

L-am asigurat şi pe Barosso şi pe van Rompuy că România va fi parte a Uniunii bancare, iar argumentul principal pentru acest lucru este legat de faptul că 85% din piaţa banking-ului românesc este ocupată de bănci din zona euro, a precizat presedintele. Potrivit spuselor sale, interlocutorii lui de astazi cunosc perfect situaţia din România. Basescu a subliniat ca nu a primit o 'to do list', adica o lista cu lucrurile care trebuie facute. 

'Am discutat despre nevoia ca partidele politice, statele membre, să respecte valorile UE. Niciun politician care crede că una poate declara în interviuri pentru presa străină şi să facă altceva acasă nu păcăleşte pe nimeni. Am constatat o cunoaştere perfectă a situaţiei din România şi rămâne valabil apelul pe care l-am făcut la politicieni să realizăm că avem toţi responsabilitate pentru a repara ceea ce s-a stricat în 3 - 6 iulie şi anume credibilitatea României ca stat membru al UE şi ca stat de drept', a afirmat Băsescu.

In alta ordine de idei, el a declarat ca la întâlnirile avute vine cu oficialii europeni si-a exprimat convingerea ca in luna decembrie, cel mai tarziu, se va lua o decizie cu privire la data când România va avea acces la spaţiul Schengen. 'Am menţinut poziţia pe care am subliniat-o şi înainte şi anume că accesul în Schengen este o problemă tehnică. Aşa scrie în Tratatul nostru de aderare şi am exprimat convingerea că cel mai târziu în luna decembrie se va lua o decizie cu privire la data când România va avea acces în spaţiul Schengen. De ce decembrie? Pentru că oricum fără să ne întrebe nimeni s-a amânat JAI-ul pentru luna octombrie. Şi cum până în octombrie nu am ocazia să mă întâlnesc cu principalii lideri politici care exprimă rezerve, mi-am fixat, dacă nu în octombrie, cel mai târziu în decembrie, să putem şti o dată când România intră în Schengen', a afirmat Băsescu.

"Am fost primit ca între prieteni aici. Am o relaţie excelentă şi cu preşedintele Barroso şi cu preşedintele Van Rompuy', a tinut sa mentioneze Băsescu, adaugand ca vizita sa la Bruxelles a fost de lucru, nu una oficială, motiv pentru care nu a existat o conferinta comuna de presa cu seful executivului european.