Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, luni seară că, imediat ce Guvernul va depune la Curtea Constituţională listele electorale, el se va adresa CC cu o cerere de scurtare a termenului la care Curtea ar trebui să se pronunţe privind validarea sau invalidarea referendumului."Guvernul a primit, din câte am înţeles, o scrisoare de clarificare de la Curtea Constituţională în care li se transmite din nou că trebuie să predea Curţii listele după care s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie. Listele aşa cum au fost ele actualizate, pentru că aceste liste au fost actualizate pe 11 iulie, aşa cum prevede legea. Deci este un lucru foarte simplu: pui într-un camion listele electorale, te prezinţi cu el la sediul CC, ai grijă să fie oameni suficient de mulţi, pentru că în jumătate de oră poţi să predai la Curtea Constituţională aceste liste, cu proces-verbal. Este o chestiune care se poate rezolva în câteva ore", a declarat Băsescu la sediul său de campanie.

El a spus că Guvernul ar trebui să se grăbească să trimită listele electorale la Curtea Constituţională, pentru că nu mai poate fi menţinută situaţia de criză politică. "Vă asigur că în momentul în care Guvernul va face acest pas, să pună la dispoziţie listele electorale, mă voi adresa Curţţii Constituţionale cu o cerere de scurtare a termenului dat pentru sedinţa de validare sau invalidare a referendumului. Până atunci sunt ţinut de data de 31 august, când Guvernul are termen sa predea aceste liste", a adăugat Băsescu.

Pe de alta parte, Traian Băsescu a estimat drept "o mare eroare" desemnarea în Guvern a lui Titus Corlăţean şi a lui Dan Şova, el spunând totodată că face apel la preşedintele interimar Crin Antonescu să nu le primească acestora jurământul de învestitură. "Corlăţean este ministrul care a contrasemnat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care s-au redus atribuţiile Curţii Constituţionale. Acest lucru va avea un impact extraordinar asupra credibilităţii Ministerului de Externe al României", a susţinut Băsescu.

El a făcut un apel la Crin Antonescu să nu le primească acestora jurământul de învestitură. "Fac apel la preşedintele interimar Crin Antonescu: încă nu e prea târziu, puteţi să nu le primiţi jurământul lui Şova şi lui Corlăţean. E o sugestie pentru binele României", a adăugat Băsescu.
În ceea ce îl priveşte pe fostul ministru de Externe Andrei Marga, preşedintele suependat a spus că acesta "era o calamitate pentru România".
"Marga era o calamitate pentru România. Nepregătit pentru asemenea funcţii, cu idei puţine, lipsit de fantezie şi de credibilitate. Şi el neştiutor de carte în ale externelor", a mai spus Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta a anunţat in cursul zilei că i-a propus ca miniştri pe Mircea Duşa la Ministerul de Interne, pe Radu Stroe ca ministru delegat pentru Administraţie Publică, pe Titus Corlăţean la Ministerul de Externe, pe Dan Şova pentru Relaţia cu Parlamentul şi pe judecătorul Mona Pivniceru la Justiţie.