Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Cotroceni, că, pentru prima dată în 8 ani de mandat a fost "împiedicat" să îşi exercite atribuţiile constituţionale.

Şeful statului a început declaraţia spunând că nu este cea mai veselă zi pentru el. "Este pentru prima dată în opt ani de mandat când sunt împiedicat să-mi exercit atribuţiile constituţionale", a adăugat Traian Băsescu. El a spus că a luat decizia de a nu merge la Bruxelles pentru că ar fi fost "o situaţie stânjenitoare".

Basescu a afirmat, de asemenea, că este pentru prima dată după revoluţie când un premier îşi asumă atribuţii ale preşedintelui fără a avea mandat, el precizând că România este reprezentată nelegitim la Consiliul European. "România este legitim prezentă Consiliul European, dar nelegitim reprezentată", a afirmat şeful statului. 

In alta ordine de idei, Băsescu a adaugat ca la Consiliul European vor fi abordate inclusiv probleme legate de suveranitate. 'Aş vrea să mai ştiţi un lucru, agenda UE de astăzi este mult mai subtilă decât pare. Aduceţi-vă aminte că, de mai bine de un an şi jumătate, şi probabil trebuie să mă scuzaţi că îmi arog acest drept de a susţine că am fost unul dintre liderii UE care au spus că soluţia noastră pentru viitor este crearea Statelor Unite ale Europei. În mod subtil, documentul care se va discuta astăzi şi nu va apărea în concluzii este despre cedare de suveranitate. Este, de fapt, cel mai important subiect, care nu este parte a concluziilor. Sigur, el nu este aşa intitulat, dar se va vorbi despre control bugetar, se va vorbi despre unificarea fiscalităţii, se va vorbi despre prioritizarea la nivel european a investiţiilor, se va vorbi de creşterea autorităţii Băncii Centrale Europene, deci suntem în sfera pe care Articolul 80 o atribuie indiscutabil preşedintelui, aceea care vizează suveranitatea', a precizat Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că deşi nu va apărea scris în documente subiectul legat de suveranitate, la Bruxelles se vor pune bazele discuţiilor despre o mai puternică integrare.

'Practic, asta înseamnă o mai puternică integrare a statelor. Este posibil să se lanseze în discuţie şi posibilitatea alegerii directe de către cetăţenii europeni a unui lider al Uniunii. Sigur, discuţiile sunt incipiente, dar este clar că ideea unei integrări tot mai rapide, tot mai puternice, a unei integrări economice, fiscale, bugetare, bancare, politice, este în substratul acestei agende şi trebuie să ai experienţa necesară să o înţelegi şi să o abordezi. Cam acestea au fost lucrurile pe care am vrut să vi le spun. Dacă veţi vrea o discuţie competentă despre lucrările Consiliului vă asigur că, după ce trece Consiliul, o putem face, o discuţie la rece fără tensiunea evenimentului de astăzi care, repet, este împotriva voinţei mele', a conchis Băsescu, în declaraţia susţinută la Cotroceni.

Premierul Victor Ponta a plecat joi dimineaţă spre Bruxelles, însoţit de ministrul de Externe şi de cel al Afacerilor Europene. Curtea Constituţională a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, prim-ministrului.

După decizia de miercuri a Curţii Constituţionale, premierul Victor Ponta a declarat că va merge, "evident", la Bruxelles, la Consiliul European.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că a discutat, miercuri seară şi joi dimineaţă cu preşedintele Traian Băsescu despre participarea la CE şi că "rămăsese" să aibă o întâlnire cu şeful statului chiar la Bruxelles, adăugând că va încerca pe cale instituţională să rezolve conflictul.

Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat joi dacă va depune plângere penală împotriva premierului Victor Ponta, el răspunzând: "Niciodată! Nu este treaba mea şi vă rog să nu-mi atribuiţi niciun fel de intenţie din acest punct de vedere".