Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal doresc subordonarea tuturor instituţiilor statului, a declarat joi, de la tribuna Parlamentului, preşedintele Traian Băsescu.'Nu contest dreptul Parlamentului de a iniţia şi de a finaliza procedura de suspendare a preşedintelui, este un drept constituţional, care îl trimite pe preşedinte în faţa poporului. Cred în acest mod de a-l valida sau invalida pe preşedintele Românei într-un moment în care Parlamentul sau majoritatea parlamentară consideră că trebuie să o facă. Ceea ce nu cred însă este că procedura prin care acest drept constituţional este exercitat de Parlament poate avea fisuri sau abuzuri. În ceea ce priveşte documentul care mi-a fost adus la cunoştinţă aseară, apreciez că are patru mari obiective, dintre care trei de fond şi unul conjunctural', a afirmat şeful statului.

Un prim obiectiv este, potrivit acestuia, punerea sub controlul PSD şi PNL a instituţiilor statului şi în mod deosebit a Justiţiei.

'Al doilea obiectiv este subordonarea tuturor instituţiilor statului către partid, prin încălcarea gravă a Constituţiei şi a legilor ţării. Cel de-al treilea obiectiv este legat de nepunerea în aplicare a referendumului din noiembrie 2009 prin care poporul, în numele căruia PNL şi PSD afirmă că a declanşat procesul de suspendare a preşedintelui, a votat cu 85 la sută pentru Parlament unicameral şi pentru 300 de parlamentari. Acestea sunt motivele de fond pentru care dorim suspendarea preşedintelui', a subliniat preşedintele Băsescu.

El a menţionat că motivul conjunctural pentru suspendarea preşedintelui este legat de CV-ul primului-ministru Victor Ponta, mentioneaza Agerpres.

Iata ce a mai spus presedintele Basescu:

- Nu i-am păcălit pe oameni, le-am spus exact cum stateam şi ce putea să facă guvernul pentru ei, dar nu pentru ca aşa am gandit eu, ci pentru că ceea ce spuneam era rezultatul discuţiilor cu guvernul, cu FMI, cu Banca Mondială.

- S-ar putea ca referendumul să confirme că am avut dreptate să fiu cinstit cu românii

- Le mulţumesc românilor că au trecut ţara prin criză. La referendum mi-aş dori mult să fiu votat de pensionarii care nu au pierdut nimic la pensie sau de pensionarii cărora le-a crescut pensia în timpul mandatelor mele.

- Dragii mei concetăţeni, nu puteţi să întoarceţi realităţile instituţiilor DNA, ANI, Justiţie la modul de supunere din anii 2000-2004.

- Aş începe cu afirmaţia că nu contest dreptul Parlamentului de a iniţia şi a finaliza procedura de suspendare a preşedintelui.

- Nimeni nu va veni să facă ordine în România, nici Bruxelles-ul, nici Washington-ul, ci românii au obligaţia să îşi facă ordine în funcţionarea instituţiilor.

- Voi reveni în plen când se va vota cererea de suspendare. Vă multumesc deci anticipat pentru invitarea mea la dezbaterea în Parlament a cererii de suspendare.