Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că situaţia din România "a fost resetată parţial" datorită instituţiilor statului de drept "au rămas în picioare în faţa unei furii", el nominalizând CSM, DNA, Parchetul ICCJ, serviciile de informaţii.


"Sunt politicieni din afară care îşi arogă salvargardarea statului de drept în România. Restabilirea statului de drept din România - atât cât s-a produs, dar se va produce integral - s-a produs pentru că instuţiile statului de drept din România au rămas în picioare chiar în faţa acestei furii", a spus Băsescu, citat de Mediafax.

El a adăugat că statul română şi-a consolidat suficient de mult instituţiile pentru ca ele să fie capabile să apere statul de drept. "Vizez nu doar CSM, dar şi Parchetul General, DNA, structurile de securitate naţională, au rămas toate verticale şi au slujit statul de drept. Acesta este mesajul pe care vreau să îl preia toţi ambasadorii României în statele membre şi nu numai. Instituţiile statului de drept din România au rămas în funcţiune", a subliniat şeful statului.

"Acesta este un mesaj pe care vă cer să îl susţineţi pentru că avem toate argumentele. Deşi aparent a fost un mare deserviciu pentru România ceea ce s-a întâmplat în perioada 3-6 iulie, precum şi după epuizarea votului de la referendum, deci deşi aparent a fost un lucru extrem de negativ pentru România, în acelaşi timp ceea ce s-a întâmplat a probat că România şi-a consolidat instituţiile statului de drept la un nivel suficient pentru ca acestea să fie capabile să îl apere. Nu a venit niciun politician străin să voteze la CC, nu a venit niciun procuror din altă parte să lanseze anchetele cu privire la eventuale fraude declanşate de Parchetul General şi de DNA. Această perioadă de eroare politică, această întâmplare a fost o probă de foc pentru aceste instituţii, pe care au trecut-o. Nu spun că au trecut-o perfect, dar au trecut-o", a mai declarat preşedintele Băsescu.

În opinia sa, "roadele sunt resetarea abuzurilor politice şi revenirea la situaţia anterioară acţiunii majorităţii parlamentare din perioada 3-6 iulie".
"Aceste observaţii sunt reale, diplomaţia românească are obligaţia să le prezinte", a mai susţinut Traian Băsescu.

Pe de alta parte, el a declarat  că ştie foarte bine că sunt capitale în care ambasadorii statelor membre UE se întâlnesc fără a-l invita şi pe ambasadorul român, "tocmai pentru a discuta deschis situaţia din România". "Este surprinzător pentru mine că politicieni de vârf din România nu au recunoscut Comisiei Europene un drept dat chiar de Tratatul UE, acela de a veghea la respectarea criteriilor politice în statele membre", a spus Băsescu.

"Cred că prin atitudine ne-am făcut foarte mult rău şi ştiu că sunt capitale în care se întâlnesc ambasadorii statelor membre fără a mai invita şi ambasadorul României tocmai pentru a discuta deschis situaţia din România. S-a produs brusc o deteriorare a imaginii, e de datoria diplomaţiei să redeschidă dialogul cu statele membre şi instituţiile UE", a susţinut Traian Băsescu.

In opinia sefului statului, "o altă probă" a faptului că insituţiile statului au rămas verticale în faţa "furiei politice" din luna iunie este că Ministerul Administraţiei şi Internelor "nu a mers până acolo încât să falsifice cifrele din listele electorale".