Cel puţin un deputat a avut nevoie de spitalizare dupa ce cateva zeci dintre colegii lui din Parlamentul ucrainean s-au luat la bataie din cauza unui proiect de lege privind statutul limbii ruse în ţară.


Totul a pornit cu decizia opozitiei de a bloca tribuna parlamentară, in incercarea de a împiedica adoptarea acestui proiect de lege elaborat de parlamentarii puterii. Textul sporeşte drepturile de utilizare oficială a limbii ruse în ţară, ceea ce înseamnă de fapt, conform opoziţiei, că i se acordă statutul de a doua limbă oficiala,  pe lângă ucraineană, chiar dacă formal nu este autorizată.

Preşedintele adunării, care trebuia să înceapă votul legii, a renunţat la această idee însă asta nu i-a calmat pe deputaţii opoziţiei. Mai mulţi dintre aceştia s-au aruncat asupra adversarilor, care au răspuns cu lovituri de pumni. Un parlamentar al opoziţiei se afla la un moment dat cu picioarele în aer. Unul dintre colegii săi a sărit asupra unuia dintre autorii proiectului de lege şi a început să îl lovească.

După această încăierare, cel puţin un parlamentar al opoziţiei a fost rănit la cap şi transportat la spital într-o ambulanţă, a declarat un responsabil parlamentar. Deputaţii majorităţii pro-putere au anunţat apoi că examinarea acestui proiect de lege ar putea fi reluată vineri.

Ucraina numără o importantă comunitate vorbitoare de limbă rusă iar statutul rusei nu încetează să provoace conflicte în această fostă republică sovietică cu 46 de milioane de locuitori, situată între Rusia şi Uniunea Europeană. Instituirea limbii ruse ca a doua limbă a statului este una dintre promisiunile electorale ale actualului preşedinte Viktor Ianukovici al cărui partid ocupă o poziţie fragilă, conform sondajelor, o dată cu apropierea legislativelor de la sfârşitul lunii octombrie.