Dupa un declin de 30% resimtit de producatorii de materiale de constructii in 2010, piata de profil ar putea sa scada cu cel putin 10% anul viitor, declara Augustin Russu, directorul general si proprietarul Baumix, companie specializata in productia de materiale de constructii.

Insa estimarea pentru 2011 este un scenariu opimist, precizeaza Russu, care spune ca reducerea cu 10% a pietei este conditionata de continuarea programului de reabilitare termica a fondului locativ. „In cazul in care in aceasta zona nu va exista activitate este posibil sa fim martorii unei diminuari a volu­mului de vanzari pe piata cu 25% si anul viitor”, precizeaza patronul Baumix.

Producatorul de materiale de constructii Baumix va reveni pe profit in acest an, cu un castig net estimat la 400.000 de lei, dar va inregistra afaceri in scadere cu 15%, la 30,7 milioane de lei.

„Acest an a fost cel mai greu din industria companiei. Ne-am confruntat cu un context carac­terizat de practici de dumping, lipsa unor dezvoltari imobiliare importante si programe de anvelopari in­cetinite si chiar anulate catre sfarsitul anului“, a afirmat Russu.

Strategia Baumix din acest an a inclus dezvoltarea parteneriatului cu retelele de bricolaj, eficientizarea costurilor operationale si a procesului de productie, prin relocarea fabricii de la Gherla in Ploiesti si cresterea cu 40% a productivitatii, imbunatatirea structurii gene­rale a costurilor, investitii in modernizarea echipamen­telor si resurse umane. Pentru 2011 compania isi propu­ne cresterea cifrei de afaceri pana la nivelul anului 2009, respectiv 36 de milioane de lei.