Comercializarea tuicii, palincii, vinarsului si rachiurilor cu vechile etichete mai este permisa doar pana in 2 august. Atunci va intra in vigoare ordinul comun al Ministerelor Agriculturii, Sanatatii si ANPC de aprobare a noilor norme de definire si etichetare a bauturilor traditionale romanesti. Respectivele norme cuprind reglementari precum utilizarea diverselor substante, a concentratiei de alcool si alte informatii obligatorii a fi furnizate consumatorului.

Normele privind definirea si etichetarea bauturilor traditionale locale se refera la tuica, palinca, vinars si rachiuri din productia interna. Acestea se impun a fi respectate de catre operatorii economici activi in productie si comercializare. La intrarea in vigoare a ordinului prezent, adica in 2 august, vechiul ordin de profil din anul 2003 se abroga.

Interdictii


Prin noile norme se interzice folosirea de indulcitori la fabricarea tuicii, palincii sau rachiurilor. Nu este permisa nici utilizarea substantelor aromatizante in procesul de fabricare a acestor bauturi si nici a colorantilor sau a alcoolului etilic de origine agricola. Utilizarea produselor indulcitoare este permisa doar pentru vinars, dar si in acest caz numai cu scopul de a adapta culoarea.

Concentratia de alcool si fermentarea


Specificatiile in privinta concentratiei alcoolice sunt facute pentru fiecare bautura in parte. Concentratia difera in functie de zona geografica si de tehnologie. Normele stabilesc insa niste praguri minime sub care produsele nu trebuie sa coboare in aceasta privinta.Astfel, aceasta concentratie nu trebuie sa fie sub 24% din volum la comercializarea pentru consum in cazul tuicii.
Pentru palinca, minimul este de 40%, pentru vinars, este de 37,5% si acelasi lucru este valabil pentru rachiul de fructe si pentru cel din tescovina de struguri. Rachiul din drojdie de vin trebuie sa aiba cel putin 38% alcool.Pentru toate bauturile mentionate, fermentarea are aceleasi reguli. Astfel, fermentarea materiei din care se obtine tuica, precum si a fructelor din care se obtine palinca sau rachiul se face doar in cazi de lemn, cuve de fermentare sau vase din inox.

Etichete si registre


Etichetele trebuie sa cuprinda cantitatea de ingrediente folosita, precum si concentratia alcoolica cu cel mult o zecimala. Pe eticheta se va gasi si adresa producatorului sau a ambalatorului sau a distribuitorului. Denumirea sau orice alt inscris nu trebuie sa creeze confuzii. Producatorii trebuie sa tina un registru special care sa cuprinda informatii despre materia prima folosita, iar pe langa aceasta este necesar un buletin de analiza. In cazul rachiului, cand acesta se obtine dintr-un amestec de mai multe fructe in proportii stabilite si nu variabile, produsul se va numi rachiu de fructe, completat cu denumirea respectivelor fructe in ordinea cantitatilor folosite. Se impune specificarea in respectivul registru a furnizorului materiei prime. Noile etichete sunt conforme cu prevederile Parlamentului European si ale Consiliului Europei.

Stele


Produsele care se supun maturarii si invechirii pot avea inscriptionat un numar de stele corespunzator anilor de maturare/invechire. Astfel, trei stele vor avea cele cu minimum trei ani, cinci stele pentru minimum cinci ani si sapte stele pentru minimum sapte ani. Maturarea si invechirea sunt definite ca operatiuni care constau in a lasa ca anumite reactii sa se produca in mod natural asupra bauturilor. Rezultatul este ca respectivul produs va avea noi caracteristici organoleptice. Pe de alta parte, distilarea se face in cazane de cupru cu ardere directa sau in instalatii de distilare.

Categorisiri


In cazul tuicii, in functie de vechime, denumirea acesteia poate fi schimbata in „tuica batrana”, pentru cea obtinuta in distilate invechite minimum trei ani. „Tuica extra” va putea fi denumita cea obtinuta in distilate invechite cel putin sapte ani. In plus, in zona Maramuresului sau Oasului, tuica poate fi denumita horinca sau turt.Pentru vinars, in functie de invechire, este admisa indicarea pe eticheta a perioadei de invechire. „V” va avea acel vinars obtinut din distilat invechit minimum un an, „VS” sau vinars superior, minimum trei ani, „VSOP”, minimum cinci ani si „XO”, minimum sapte ani.