Banca Centrala Europeana (BCE) este de acord sa sara in ajutorul Spaniei, dar cu unele conditii. Un anunt care a antrenat caderea burselor europene.


Pietele au asteptat un anunt important din partea Bancii Centrale Europene. Dar nu l-au primit. Presedintele institutiei care vegheaza asupra monedei unice, Mario Draghi, a dezamagit la conferinta lunara de presa.

Desigur, el a declarat ca BCE ar putea cumpara datoria statelor in dificultate, Italia si Spania, dar acest lucru nu era o noutate. In plus, el a ridicat anumite conditii. Mario Draghi a avertizat ca BCE nu va actiona nu vor activa propriul scut de protectie, Fondul de stabilitate financiara (EFSF). Or, pentru orice interventie a EFSF este nevoie de un anumit interval de timp.

Mai mult, capacitatea de contracarare a efectelor crizei datoriei a Fondului este considerat insuficienta, iar tarile in dificultate trebuie, inainte de toate, sa solicite ajutor. Madrid a respins pana acum aceasta varianta. „Este necesar sprijinul EFSF, dar nu si o un argument suficient pentru o actiune din partea BCE”, a subliniat oficialul Draghi, mentionand drept necesare reforme structurale in statele cu probleme.

Declaratiile lui Draghi au avut un efect dezastruos asupra pietelor, care si-au pierdut vigoarea din ajuns, revenind grabnic pe rosu. Astfel, Bursa din Madrid a pierdut peste 5%, euro s-a depreciat la 1,2197 dolari. De cealalta parte a Atlanticului, Bursa din New York a deschis in scadere, indicele Dow Jones cedand 0,22% in primele tranzactionari.