Banca Centrala Europeana (BCE) nu intentioneaza, pentru moment, sa abandoneze masurile anti-criza si de a reveni la o politica monetara mai ortodoxa, a anuntat astazi, presedintele institutiei, Mario Draghi.


„Orice discutie legata de o strategie in vederea renuntarii la aceste masuri sunt, deocamdata, premature”, a avertizat Draghi la conferinta sa lunara, organizata dupa reuniunea consiliului guvernatorilor acestei structuri cu sediul la Frankfurt.

In opinia lui Draghi, nici nivelul inflatiei, ale carei perpective sunt puternic ancorate, nici situatia economica, mult mai vulnerabila decat s-a anticipat sau nivelul ridicat al somajului in zona euro nu permit angajarea acestei retrageri.

Problema renuntarii la aceste masuri a fost ridicata de Banca centrala a Germaniei, Bundesbank, care a criticat, in special, nivelul dobanzii de politica monetara a BCE, mentinuta la 1%, cea mai coborata valoare din istoria institutiei, stabilita in decembrie anul trecut.

"Exista presiuni inflationiste din partea preturilor mai ridicate la petrol si taxelor indirecte mai ridicate pe termen scurt, dar asteptarile de inflatie sunt bine ancorate pe termen mediu. Avand in vedere actuala situatie a productiei si somajului, aflat la un nivel istoric ridicat, orice discutie de retragere a politicilor monetare relaxate, este prematura", a subliniat Draghi.

Masurile neconventionale ale bancii, intre care si lichiditatile de circa 1.000 de miliarde de euro introduse in sistemul financiar, sunt temporare, a declarat Draghi, fara a mentiona cand va incepe retragerea acestora.