Banca Centrală Europeană (BCE) a cerut miercuri o revizuire a modului în care sunt stabilite dobânzile bancare pe piaţa din zona euro după scandalul de manipulare a dobânzilor Libor şi Euribor, transmite Reuters.


Răspunzând la un proces de consultare demarat de Comisia Europeană cu privire la viitorul Euribor, BCE a informat că ar dori mai multă transparenţă în procesul de stabilire a dobânzilor şi de asemenea utilizarea de date reale nu doar estimări ale băncilor. 'Există o sferă semnificativă pentru reforma Euribor', se arată în răspunsul BCE. 'Pe termen scurt, atenţia ar trebui să fie îndreptată spre îmbunătăţirea procesului de guvernanţă, precum şi pe oferirea unei foi de drum clare atât pentru reglementarea cât şi pentru supervizarea Euribor', adaugă BCE.

Cu toate acestea, BCE a refuzat să-şi asume sarcina de supervizare a Euribor apreciind că Autoritatea europeană pentru valori mobiliare şi pieţe (ESMA) şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA) sunt mult mai bine plasate şi au mai puţine conflicte de interese în a face acest lucru. Procesul de consultare demarat de UE cu privire la reformarea Euribor ar urma să se încheie la finele acestei luni, iar o propunere legislativă este aşteptată pentru anul viitor. Punctele de vedere ale BCE ar urma să joace un rol important în stabilirea următoarelor acţiuni ale Comisiei Europene.

Atât Euribor cât şi Libor sunt principalii indicatori pentru stabilirea ratelor dobânzilor pe piaţa interbancară din Europa. Euribor este stabilit zilnic la Bruxelles de un grup de 43 de bănci pe baza dobânzilor la care băncile estimează că se pot împrumuta între ele. De asemenea, Libor este fixat zilnic de British Bankers Association, pe baza datelor pe care le primeşte de la un grup de bănci.

Recent, banca britanică Barclays a plătit 456 milioane de dolari autorităţilor de reglementare din SUA şi Marea Britanie pentru încercarea de a manipula London Interbank Offered Rate.