In urma unui protocol de colaborare cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) pe care il va incheia azi, BCR va incepe sa acorde credite cu o valoare totala de 178 milioane de lei, in cadrul Programului Fermierul, a declarat directorul Directiei Institutii Financiare in cadrul BCR, Ramona Ivan.

Perioada de acordare este de maximum 10 ani, cu o dobanda de 4% pe an, fixa pe toata durata creditarii, si un comision de 1,5%, respectiv o dobanda anuala efectiva (DAE) de 5,5%.

Imprumuturile pot fi utilizate atat pentru acoperirea cheltuielilor eligibile, permise de finantarile europene, cat si pentru cele neeligibile, precum constructii, achizitii de terenuri sau TVA.

Suma de 178 milioane de lei a fost alocata bancii de catre Ministerul Agriculturii, prin Fondul pentru Creditare a Investitiilor in Agricultura 2008-2011. BCR va aloca din totalul sumei primite aproximativ 170 milioane de lei pentru cofinantarea proiectelor de investitii eligibile din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si 8,09 milioane de lei pentru cofinantarea proiectelor de investitii eligibile in cadrul Programului Operational de Pescuit (POP).

"Deja avem o lista de asteptare de clienti pentru Programul Fermierul. Sunt cam 30 de posibili beneficiari in asteptare, care ar cumula circa 100 milioane lei, din totalul de 178 milioane lei alocate de Ministerul Agriculturii", a spus Ivan.
Pe langa BCR, mai sunt incluse in Programul Fermierul CEC Bank, BRD, Banca Carpatica, Raiffeisen Bank si Bancpost.