Ministrul german de finante a anuntat un buget federal care ar ajunge anul viitor foarte aproape de echilibru. In cazul conturilor publice, acest lucru se va produce in 2014. Cu doi ani mai devreme decat s-a anticipat.


Germania va reusi sa ajunga la un echilibru bugetar mai devreme decat s-a calculat initial. Intr-un articol publicat astazi de cotidianul Tagespiegel am Sonntag, ministrul de finante, Wolfgang Schauble, a evocat un echilibru bugetar federal in 2013, fata de 2016 cat s-a estimat pana acum, data intrarii in vigoare, in 2009, a regulii de aur, care limiteaza deficitul bugetar federal la 0,35% din PIB.

Bugetul federal reprezinta aproximativ jumatate din bugetele administratiilor publice germane. Anul acesta, potrivit ultimului buletin lunal al ministerului de finante, deficitul va atinge 26,2 miliarde de euro, fata de 17 miliarde in 2011. O crestere generata in special de contributia Berlinului la Mecanismul european de stabilitate (8,7 miliarde de euro).

Dar evolutiile sunt favorabile: cheltuielile s-au redus cu 0,9% in intervalul ianuarie – septembrie, datorita in special scaderii costurilor datoriei cu 5% si a celor sociale pe fondul diminuarii somajului. In paralel, incasarile fiscale au sporit, in perioada de referinta, cu 4,4%.