Berlinul nu vede ce contribuţie imediată la rezolvarea crizei care afectează zona euro ar putea aduce ''o uniune bancară'' aşa cum este recomandată de Comisia Europeană şi de Banca Centrală Europeană /BCE/.


''Nu vedem cum astfel de reflecţii ar putea ajuta la surmontarea crizei pe termen scurt'', a afirmat la o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Ministerului german de Finanţe. El a recunoscut că, ''într-o perspectivă pe termen lung, se poate avea în vedere o supraveghere mai strânsă'' a băncilor europene.

Ideea unei ''uniuni bancare presupune o supraveghere centralizată a băncilor europene şi, potrivit planurilor Bruxellesului, un mecanism de garantare a depozitelor de economii în zona euro. Comisia Europeană s-a pronunţat în această săptămână în favoarea unui astfel de sistem, sprijinit, de asemenea, de mai mulţi responsabili ai BCE. 

În opinia unor economişti, concretizarea acestor idei s-ar putea adeveri lungă. Aceste subiecte ''vor fi cu siguranţă discutate în iunie la Ecofin şi la summitul european'', a adăugat purtătorul de cuvânt german, referindu-se la reuniunea din 22 iunie de la Luxemburg a miniştrilor de finanţe din regiune, apoi la un summit, foarte aşteptat, pe 28 şi 29 iunie, la Bruxelles.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, va fi primit de cancelarul german, Angela Merkel, luni la Berlin, în cadrul pregătirilor summitului de la sfârşitul lunii iunie, a anunţat într-o conferinţă de presă Georg Streiter, purtătorul de cuvânt al cancelarului. Această întâlnire nu va da loc nici unei informaţii de presă , a precizat el.