Salvat, anul trecut, de la faliment cu pretul a aproape 50 mld. $, cons­truc­torul auto General Motors a depus la Jandarmul pietei financiare americane (SEC) actele necesare reintrarii la Bursa. Gigantul din Detroit a declarat ca do­reste sa fie cotat la New York si Toronto. Nu a fost precizat nici numarul titlurilor care vor fi scoase la vanzare, nici cori­do­rul de preturi. Marile banci mondiale, pre­cum Morgan Stanley, JP Morgan, BoA Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs, Barclays, Credit Suisse, Deutsche Bank, RCB si UBS, urmaresc cu atentie evolutia lucrurilor. Pentru moment, pia­ta a evaluat valoarea po­si­bila a acestei introduceri la Bursa in­tre 12 si 16 mld. $. Daca previziunile se ade­ve­resc, ope­ratiunea va deveni a doua ca am­ploare realizata in SUA, dupa com­pa­nia Visa, in 2008. Grupul va fi cotat la New York Stock Exchange sub codul „GM”, acelasi folosit inainte de a fi ejec­tat de pietele fi­nanciare, in iunie 2009. O luna si ju­ma­tate mai tarziu, compania era deja re­s­tructurata si usurata de o parte a da­to­riilor. Marci precum Hummer, Pon­tiac, Saturn si Saab au fost abandonate. Dupa un an, cele ramase (Buick, Ca­dillac, Chevrolet, GMC) au pro­fitat de pia­ta auto americana, care a cunoscut in 2009 cel mai prost an din ultimele trei decenii. GM a afisat doua tri­mestre de beneficii consecutive, din­tre care 1,3 mld. $ in T2, cea mai bu­na performanta din ultimii sase ani.


De la 39 mld. $ la 41,9 mld. $


Dupa mai multe luni de calm, ma­rile manevre bursiere sunt pe punctul de a redemara. De o saptamana, grupul minier anglo-australian BHP Billiton s-a angajat intr-o batalie dura pentru preluarea primului producator mondial de ingrasaminte, compania canadiana Potash Corp. Prima tentativa a fost respinsa, oferta prezentata (aproximativ 39 mld. $) fiind catalogata „inadmisibil de subevaluata”. A doua incercare ridica valoarea Potash la 41,9 mld. $, inclusiv datoriile. Aproape 50% din cifra de afa­ceri a BHP Billiton (48,7 mld. $) provine din productia de fier (10 mld. $), car­bune (14.6 mld. $), la care se adauga veniturile obtinute din ex­tractiile de petrol (7,2), metale de baza (uraniu, zinc, plumb, cupru, 7,1 mld. $), aluminiu (4,1), magneziu (2,5), nichel si cobalt (2,3), diamante si titan (0,9).

Odata cu aceasta operatiune, BHP Billiton devine autorul celei mai importante oferte publice de preluare a anului, departe de demersul similar intreprins pentru 24 mld. $ si care a vizat achizitionarea de catre grupul elvetian Novartis a la­bo­ratorului Alcon, in ianuarie anul curent. Expertii amintesc ca, de regula, ani­matia revine pe piata de fuziuni si achi­zitii (M&A) in plin ciclu conjunctural, cand chiar si cele mai nebunesti pro­iecte par rezonabile, asa cum s-a in­tam­plat, spre exemplu, cand AOL a cumparat Time Warner cu aproape 200 mld. $. Ultimele doua operatiuni de referinta dateaza din 2000 si 2007. Ac­tiu­nile anuntate in ultimele sap­ta­mani constituie, dim­po­triva, semnul unei re­de­marari a afa­cerilor dupa un recul al activitatii eco­nomice.


1.670 mld. $ reprezinta valoarea afacerilor M&A


De la inceputul acestui an, tran­zac­tiile de fuziuni si achizitii anuntate au re­prezentat 1.670 mld. $, potrivit ca­bi­ne­tului Dealogic. Goldman Sachs, cea mai rentabila dintre institutiile bancare de pe Wall Street, face jocurile in do­meniul consilierii financiare, avand la activ peste 20% din respectivele afaceri. Dupa un 2009 alb, anul in curs se anun­ta considerabil mai bun pentru Gold­man si surorile ei americane si din in­treaga lume: valoarea fuziunilor si achi­zitiilor a atins deja o valoare mai mare cu 25% decat cifra realizata in pri­mele opt luni din 2009. Deocamdata, to­nul este dat in special de sectorul de telecomunicatii (in frunte cu grupul mexican America Movil si Carso Global Telecom) si de energie (preluarea International Power de GDF Suez), care au dat, pur si simplu, aripi bancherilor. In pofida vacantei estivale, ritmul de achizitii s-a accelerat in ultimele sap­ta­mani. Astfel, gigantul indian al me­ta­lelor, Vedanta, a anuntat, recent, pre­luarea pachetului majoritar de actiuni ale Cairn India, filiala a companiei pe­tro­liere britanice Cairn Energy, pentru 9 mld. $. La sapte luni dupa un prim esec, gi­gantul francez GDF Suez a finalizat, la 10 august, procesul de cumparare a bri­ta­nicului International Power, pentru 21,5 mld. $.