Mizand pe o solida cerere mondiala de cupru, BHP Billiton si Rio Tinto au aprobat un plan de investitii de 4,5 miliarde de dolari (3,42 miliarde de euro) in mina Escondida din Chile.


Cele doua grupuri miniere au cheltuit deja miliarde de dolari pentru cresterea productiei in zacamintele lor de minereu de fier din Australia, pentru a raspunde cererii chineze, iar decizia de a spori cu 80% a extractiile din cea mai mare mina de cupru din lume reflecta optimismul celor doua companii privind evolutia pietei metalelor pe termen lung.

Pretul metalului rosu, considerat etalon al cererii industriale la nivel mondial, este cu 17% mai mic fata de recordul de peste 10.000 de dolari/tona inregistrat anul trecut, dar ramane aproape dublu comparativ cu pragul atins in momentul critic al crizei financiare.

„Piata vrea mai mult cupru”, a rezumat analistul Glyn Lawcock, de la UBS. Daca investitia de 4,5 miliarde de dolari de la Escondida, unde productia a scazut cu 25% in 2011 din cauza diminuarii calitatii materiei prime, a fost anticipata, decizia BHP de a prelua pana la sfarsitul anului curent exploatarea Pinto Valley din Arizona a surprins mediul de specialitate.